Kinderhartmissie Suriname: ‘We zijn trots om onze 170ste hartpatiënt te helpen’

22 november 2022
leestijd
Voor de 16de keer is een team van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) afgelopen weekend afgereisd naar Paramaribo. Vijftien kinderhartspecialisten opereren daar twee weken lang zoveel mogelijk kinderen met een hartafwijking. Tijdens hun bezoek helpen zij onder andere de 170ste hartpatiënt in de geschiedenis van de missie.

Het team van de Kinderhartmissie staat onder leiding van Dave Koolbergen, kinderhartchirurg binnen het CAHAL*, en bestaat naast hem uit een kindercardioloog, perfusionist, kinder-IC-arts, anesthesioloog, anesthesie- en operatieassistenten en IC-verpleegkundigen. Dankzij de missie hoeven Surinaamse kinderen met een acute hartafwijking niet naar het buitenland voor een behandeling, maar kunnen ze de operatie ondergaan in een vertrouwde omgeving. “Dat scheelt heel wat stress en moeite, zowel voor het kind als de familie”, vertelt Koolbergen.

Hartoperaties en katheterisaties

De kinderhartspecialisten leveren specialistische zorg aan kinderen met een hartafwijking. De openhartoperaties en katheterisaties zijn erg nodig. In Suriname worden er jaarlijks tussen de 20 en 30 kinderen geboren met een hartafwijking. Dit zijn er te weinig om een vaste kinderhartchirurg in het land aan te stellen waardoor deze kinderen zonder de missie naar het buitenland moeten.

Het bezoek aan Suriname kent dit jaar een mooi hoogtepunt. Deze jaargang wordt namelijk de 170ste hartoperatie van de Kinderhartmissie uitgevoerd. Daarnaast zijn er de afgelopen missies ook al ruim 250 hartkatheterisaties uitgevoerd. “We zijn trots op dit resultaat en erg blij dat we de afgelopen jaren zoveel jonge hartpatiënten hebben kunnen helpen”, zegt Peter Paul Roeleveld, kinderarts in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Onderwijs tijdens de missie

De behandelingen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en verpleegkundigen van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo (AZP). Het Surinaamse personeel doet tijdens de missie nieuwe kennis op over het behandelen van hartaandoeningen. “Onderwijs is de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel geweest van de kinderhartmissie”, vertelt Roeleveld. “Daardoor kunnen ze zelf steeds meer zorghandelingen uitvoeren, waardoor de kwaliteit van zorg verbetert.”

Het Surinaamse personeel zorgt voor een naadloze aansluiting met de lokale praktijk van het ziekenhuis in Paramaribo, waardoor het programma altijd soepel loopt. De kinderhartmissie vanuit CAHAL is hiermee een vast onderdeel geworden van de zorg in het AZP.

Volg de missie

Op 19 november vertrok het team naar Suriname voor hun 16de missie. Roeleveld gaat zelf al voor de vijfde keer naar Paramaribo, maar een routineklus, dat wordt het volgens hem nooit. “Het blijft ontzettend mooi om deze kinderen weer een toekomst te geven”, besluit hij.

Op 4 december keert het team weer terug naar Nederland. Ben je benieuwd hoe het team werkt in Suriname? Volg dan het Instagramaccount van het LUMC voor een kijkje achter de schermen.

*Het CAHAL is onderdeel van Amsterdam UMC en het Leids Universitair Medisch Centrum.