LUMC gaat model voor longblaasjes ontwikkelen waarmee longschade beter in beeld kan worden gebracht
De kliniek van de afdeling Longziekten van het LUMC is als partner betrokken bij het P4O2-onderzoek, dat wordt aangevoerd door Amsterdam UMC. Voor het onderzoek heeft het consortium in totaal 14,5 miljoen euro ontvangen, mede afkomstig van Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).
Schade aan longblaasjes nabootsen
Onderzoekers van de afdeling Longziekten in het LUMC richten zich binnen het consortium op het ontwikkelen van een nieuw celkweekmodel. Hierbij proberen ze de complexe omgeving van schade aan longblaasjes (emfyseem) goed na te bootsen. Deze zogenoemde Long-Chip modellen maken gebruik van uit stamcellen verkregen longcellen. Deze cellen worden ingezet om biomarkers en farmacologische therapiestrategieën te identificeren en te valideren die binnen het consortium worden toegepast.
“Het is een ongelofelijke spannende uitdaging om op microniveau longblaasjes na te bootsen in het laboratorium. Dat doen we met een model waarbij ook de effecten van ademhaling op de longblaasjes zo goed mogelijk worden nagebootst”, vertelt onderzoeker Anne van der Does. “We verwachten zo weer een stap dichterbij te komen tot een betere vertaling van het onderzoek naar de longen van onze patiënten.”
Binnen de eerder aangekondigde COVID-19 extensie van het project is de kliniek van de afdeling Longziekten betrokken bij het in kaart brengen van mogelijke longschade specifiek gericht op COVID-19 patiënten.
Meer weten over het onderzoek? Lees dan het persbericht over het consortium van Amsterdam UMC.
Foto: Thijs Rooimans