Een werkdag van de verpleegkundige op de short stay

9 oktober 2023
leestijd
Op de short stay (dagopname-afdeling) van het Hart Long centrum worden mensen opgenomen voor een dagopname. De patiënten ondergaan hier bijvoorbeeld een hartkatheterisatie, waarna patienten dezelfde dag weer naar huis kunnen gaan. Voor veel mensen is dit een spannende ervaring. Gelukkig is er een gedreven team dat patiënten voorbereid op de procedure, de procedure uitvoert en de nazorg levert. De verpleegkundigen op de dagopname spelen hierin een belangrijke rol.

Sommige verpleegkundigen zijn al jaren het vaste gezicht op de short stay, andere collega’s zijn nieuw. Zo ook Denise, zij werkt sinds februari ’23 met veel plezier op de afdeling short stay in het LUMC. Zij geeft ons een kijkje in haar werkzaamheden.

Hoe ziet een werkdag van een verpleegkundige op de short stay eruit?

Gewoonlijk begint mijn dienst om 8.00 uur. Ik check altijd eerst even welke patiënten er op de planning staan en voor wat voor soort onderzoek/behandeling zij komen. Hierna zorgen mijn collega’s en ik ervoor dat de afdeling geopend wordt, zodat we de patiënten welkom kunnen heten!

Als de patiënten komen nemen wij ze op, informeren wij, en proberen wij hen zo nodig gerust te stellen door bijvoorbeeld even een gesprek aan te gaan. Zodra de patiënt opgeroepen wordt, zorgen wij dat de patiënt op de plek van de ingreep terecht komt. Meestal worden zij met het vervoer gebracht, soms brengt iemand van de verpleging hen. Dat gebeurt hetzelfde met ophalen als de patiënt weer klaar is.

Terug op de short stay houden wij in de gaten of alles goed gaat met de patiënt. We kijken bijvoorbeeld naar de bloeddruk en of de hartslag goed blijft. We zorgen dat de patiënt wat te eten en drinken krijgt en geven informatie over het ontslag. Als alles in orde is mag de patiënt weer naar huis.

Als het 16.30 uur is zijn de meeste patiënten alweer lekker naar huis. Mocht er iemand toch nog langer moeten blijven dan plaatsen wij die patiënt over naar een andere afdeling. Als alle patiënten weg zijn maken wij de afdeling gereed voor de volgende dag. Al met al is dag weer voorbij gevlogen!

Wat vind je het leukste aan je werk?

Ik werk hier nog niet zo heel lang. Wat ik erg fijn vind zijn de regelmatige diensten. Die liggen in de zorg namelijk niet voor het oprapen. Omdat patiënten hier toch wel een aantal uur opgenomen liggen vinden de meeste patiënten het gezellig om wat aanspraak te hebben. Ik vind het leuk om hier tijd voor vrij te maken. De gesprekken lopen enorm uiteen en patiënten waarderen het enorm om een praatje te maken als ze gespannen wachten voor hun onderzoek.

Wat wil ik de patiënten meegeven?

Ook al is de opname hoogstwaarschijnlijk erg spannend, vaak voelt de patiënt zich aan het einde van de dag een stuk beter door de ingreep en gaat hij/zij met een goed gevoel naar huis. Als mensen dit al bedenken voordat zij opgenomen worden, is de opname wellicht iets minder spannend. Ik vind het in ieder geval heel belangrijk dat elke patiënt zich gehoord en welkom voelt en werk daar graag aan mee!

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en is werken in de zorg wat voor jou? Kijk hier voor openstaande vacatures en wie weet wordt jij onze nieuwe collega.