Drukverband om de enkel, Adviezen bij een

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Leids Universitair Medisch Centrum geweest om een drukverband om uw enkel te laten aanbrengen. In deze folder vindt u adviezen die een voorspoedig herstel bevorderen.

Adviezen

Om verdere zwelling rondom de enkel te voorkomen moet u het drukverband tot het eerstvolgende polikliniekbezoek laten zitten. Ook moet u er voor zorgen dat het verband niet nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het wassen een plastic zak om uw enkel te doen.
Het beste is om de enkel gedurende de hele dag (ook 's nachts) hoog te houden. Op deze manier wordt de zwelling minder en vermindert u de pijn. Hoog houden betekent dat de enkel hoger moet liggen dan de heup. Dit kan bijvoorbeeld door een kussen of koffer onder het matras te leggen waardoor uw voet hoger komt te liggen.
Om het herstel van de enkelbandfunctie te bespoedigen moet u de enkelbanden rust geven. U mag de enkel niet belasten. Dit betekent dat u er niet op mag staan of lopen. Als u naar het toilet moet of zich wilt wassen, kunt u het beste gebruik maken van elleboogkrukken. Deze krukken zijn te leen bij de SEH of de 'kruisvereniging' in uw woonplaats. U heeft hiervoor soms een verwijsbrief nodig van de arts. U kunt hiernaar het beste van tevoren informeren. Ook is het mogelijk elleboogkrukken te verkrijgen bij de volgende particuliere instellingen:

Activite

Van Vollenhovekade 75

2313 GG  Leiden

Telefoonnummer: 0800-2887766 (graties)

E-mail: verkoop@vegroverpleegartikelen.nl

Open: maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.30 uur
zaterdag van 09.00 – 16.00 uur


Om de enkel met het drukverband soepel te houden raden wij u aan een aantal keren per dag oefeningen te doen. Door de tenen naar de neus te bewegen en daarna de voet weer te strekken kunt u het soepel houden bevorderen.

Tijdens uw eerstvolgende polikliniekbezoek wordt er waarschijnlijk een tapeverband om uw enkel aangelegd. Dit is een pleisterverband dat steun geeft aan de enkelbanden. U mag nu weliswaar uw enkel weer belasten, maar mag niet sporten of autorijden. Wij raden u aan om een paar comfortabele schoenen mee te nemen naar de polikliniek.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u telefonisch contact opnemen met het SEH. Het telefoonnummer is 071-526 2025.


Oktober 2012