Luteïniserend Hormoon Releasing Hormoon test (LHRH)

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie

Doel van het onderzoek

Luteïniserend Hormoon Releasing Hormoon wordt ook wel afgekort tot LHRH.

Met de LHRH-test wordt de functie van de hypofyse ten aanzien van de hormonen die geslachtsklieren stimuleren onderzocht. 

De hypofyse is een klein orgaan van ongeveer een halve centimeter dat zich onder de hersenen bevindt. De hypofyse produceert ondermeer geslachtshormonen.

LHRH stimuleert de afgifte van LH en follikel stimulerend hormoon (FSH) door de hypofyse. LH en FSH stimuleren de aanmaak van geslachtshormonen door de geslachtsklieren.

Wanneer de aanmaak van LH of FSH verminderd is kan de aanmaak van geslachtshormonen en geslachtscellen verminderd zijn. 

Voorbereiding

U mag niet meer eten en drinken de avond voorafgaand aan de test vanaf 22.00 uur. Het drinken van water is wel toegestaan! In principe moet u alle andere medicijnen die zijn voorgeschreven gewoon innemen, tenzij anders aangegeven door uw arts!

De test

U meldt zich de volgende morgen om 08.15 uur nuchter bij de Centrale Bloedafname (KCL) van het LUMC. Het is van belang dat u zich aanmeldt op de electronische zuil onder kopje bloedafname en dat u in het onderliggende menu de knop afspraken  aanvinkt.

Wij raden u aan iets te lezen en een ontbijt mee te nemen.

Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Aan dit naaldje wordt een infuussysteem gekoppeld. Via dit infuussysteem wordt eerst bloed afgenomen. Na de eerste bloedafname spuit de verpleegkundige via het infuus het medicijn inspuiten. In totaal wordt gedurende de test vijf keer bloed afgenomen. 

Duur van de test

De LHRH-test duurt 1 uur en 45 minuten.

Bijwerkingen

Geen.


Oktober 2017