Glucagon-test

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie

Doel van het onderzoek

Glucagon stimuleert de insuline afgifte door de alvleesklier. Dit is belangrijk bij het onderzoeken van de oorzaak van diabetes mellitus en bij de therapie keuze.

Voorbereiding

U mag niet meer eten en drinken de avond voorafgaand aan de test vanaf 22.00 uur. 

Wat moet uw doen met uw diabetesmedicijnen?

  • Wanneer u tabletten gebruikt voor uw diabetes, mag u die de ochtend van de test niet innemen. 
  • Wanneer u insuline gebruikt, neemt u de lang werkende insuline de avond voor de test, zoals u normaal gewend bent. U neemt géén kort werkende insuline op de ochtend van de test.
  • Bij gebruik van een insulinepomp stop u de pomp een half uur voor de test. 
    Direct na de test neemt u uw ontbijt, dat u van huis heeft meegenomen, en u neemt uw tabletten of kort werkende insuline. Dan zet u de pomp weer aan.

De test

U meldt zich op de dag van het onderzoek om 08.15 uur bij de Prikpost poliklinieken in het LUMC. Wij raden u aan iets te lezen, uw medicijnen en een ontbijt mee te nemen.

Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Aan dit naaldje wordt een infuussysteem gekoppeld. Via dit infuussysteem wordt eerst bloed afgenomen. Na de eerste bloedafname spuit de verpleegkundige het medicijn in voor de test. Gedurende de test wordt er twee of drie keer bloed afgenomen. Na het onderzoek mag u uw medicijnen innemen en kunt u weer eten en drinken.

Duur van de test

De Glucagon-test duurt 10 minuten.

Bijwerkingen

Kortdurend kan misselijkheid optreden.


januari 2011