NEO studie

Waarom wordt de ene persoon met obesitas wel ziek en de andere niet? Dit is de centrale vraag in de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO) studie. Dit is een groot, langlopend onderzoek naar oorzaken van ziekten bij mensen met overgewicht. De NEO studie wordt gecoördineerd door de afdeling Klinische Epidemiologie. Meer dan 10 klinische afdelingen in het LUMC zijn betrokken bij het onderzoek.

Tussen 2008 en 2012 zijn ruim 6.500 deelnemers tussen de 45 en 65 jaar naar het LUMC geweest voor een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Momenteel nodigen we alle deelnemers uit voor een tweede meting (NEO-2) op onze onderzoekslocatie in RijnVeste.

Contact

Voor vragen over de NEO studie kunt u bij ons terecht.

Voor deelnemers en huisartsen
E-mail: neostudie@lumc.nl
Telefoon: 071 526 13 88        

Voor onderzoekers
Renée de Mutsert, projectmanager NEO studie
E-mail: R.de_Mutsert@lumc.nl
Telefoon: 071 526 13 84   

Studenten die een onderzoeksstage willen doen kunnen daarover meer informatie vinden op de website van de afdeling Klinische Epidemiologie.

Wat onderzoeken we op dit moment?

Bij de uitnodigingsbrief sturen wij een uitgebreide informatiefolder. In deze folder staat beschreven wat het tweede studiebezoek inhoudt en wat we meten. Wij vragen u alle informatie aandachtig te lezen voor u besluit of u wilt deelnemen aan deze  tweede meting.

Meld u aan voor de tweede meting

Na ontvangst van de uitnodigingsbrief kunt u hier zelf een afspraak maken voor de tweede meting van de NEO studie op onze externe onderzoekslocatie in het gebouw RijnVeste (schuin tegenover het LUMC). De uitnodigingsbrieven worden verstuurd op volgorde van het eerste bezoek tussen 2008 en 2012. Het kan dus zijn dat u pas over ruim een jaar de uitnodiging ontvangt. Graag alleen een afspraak maken als u de uitnodigingsbrief ontvangen heeft. De afspraak duurt een hele ochtend.

Cijfers NEO studie

  • 6671 deelnemers
  • Aantal jaar studieverloop: 15 jaar
  • 80 onderzoekers
  • Meer dan 200 publicaties
  • Meer dan 20 promoties

Informatie voor huisartsen

Bent u huisarts en heeft u patiënten die hebben deelgenomen aan de NEO studie? Op deze pagina vindt u informatie over de NEO studie en de rol die u als huisarts hierin kunt spelen.

In het kader van de follow-up van de studie worden medische gegevens van de deelnemers verzameld via gegevensextractie uit het Huisarts Informatie Systeem (HIS). Dit gebeurt met toestemming van de deelnemers. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u hieronder onder Follow-up.