Kunst in het LUMC

Kunstcollectie LUMC

Het LUMC bouwde in 30 jaar een indrukwekkende kunstcollectie op. De kunstwerken zijn in diverse ruimtes van het LUMC te bewonderen. Ook zijn er regelmatig nieuwe tentoonstellingen en kunstprojecten in de Galerie en de Kunsthal van het LUMC. Deze ruimtes zijn voor iedereen gratis te bezoeken.

Unieke, hedendaagse kunst

Het LUMC heeft de kunstcollectie sinds begin jaren 80 opgebouwd tot inmiddels zo'n 2.600 werken. Het gaat om tekeningen, schilderijen, foto's, beeldhouwwerken en video’s. U vindt ze in de Galerie, op de afdelingen en in de gangen, wachtruimtes en trappenhuizen van het LUMC. De kunstcollectie bevat zoveel mogelijk unieke werken van hedendaagse kunstenaars. Het LUMC wil hiermee een representatief beeld geven van de ontwikkeling van hedendaagse kunst. Ook worden er in opdracht kunstwerken gemaakt voor of op specifieke plekken binnen het LUMC.

“LUMC heeft een prachtige collectie. Ik neem vaak de trappen naar beneden om het werk te bekijken.”

Bezoeker van het LUMC

Kunstopdrachten

Naast de collectie unieke werken is er op specifieke plekken ook kunst gemaakt in opdracht van het LUMC. Zo kunt u kunstopdrachten bewonderen van: Anna Thalia Benus, Ab van Hanegem, Titia Ex, Hans van Bentem & Iris Roskam, Lynne Leegte, Antoinette Nausikaa, Driessens & Verstappen, Erik Mattijssen en Gijs Assmann, Marc Ruygrok, Jaap Jonge en Harold Strak.

In de entreehal in het hoofdgebouw van het LUMC is een kunstwerk van Anna Thalia Benus te zien. Het werk bevat een vroom vrouwenportret als symbool voor de mens in het ziekenhuis, geconfronteerd met ziekte, onderzoek en zorgen. Ook zijn de bouwstenen voor DNA (nucleotiden) te zien, als symbool voor wetenschappelijk onderzoek. En röntgenfoto’s die de evolutie van het leven weergeven. Het kunstwerk verbeeldt de drie kerntaken van het LUMC: patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek.

“Ik beleef iedere keer veel plezier aan het werk bij de entree van Anna Thalia Benus. Het is mysterieus, op de juiste plaats, het juiste formaat."

Bezoeker van het LUMC

Beeldenroute

In het LUMC park is een beeldenroute in ontwikkeling. Op de route vindt u beelden van hedendaagse beeldhouwers, zoals Johan Creten, Adam Colton, Joost van den Toorn, Sjoerd Buisman en Henk Visch, Armando en  Gijs Assmann.