Glucagon-test

Komt u voor een glucagon-test? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over de glucagon-test bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie

Onze zorg

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Glucagon stimuleert de insuline afgifte door de alvleesklier. Dit is belangrijk bij het onderzoeken van de oorzaak van diabetes mellitus en bij de therapie keuze.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

U mag niet meer eten en drinken de avond voorafgaand aan de test vanaf 22.00 uur. 

Wat moet uw doen met uw diabetesmedicijnen?  

  • Wanneer u tabletten gebruikt voor uw diabetes, mag u die de ochtend van de test niet innemen.   
  • Wanneer u insuline gebruikt, neemt u de lang werkende insuline de avond voor de test, zoals u normaal gewend bent. U neemt géén kortwerkende insuline op de ochtend van de test.  
  • Bij gebruik van een insulinepomp stop u de pomp een half uur voor de test. 
    Direct na de test neemt u uw ontbijt, dat u van huis heeft meegenomen, en u neemt uw tabletten of kortwerkende insuline. Dan zet u de pomp weer aan. 
Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De test  

Voor dit onderzoek wordt u om 8:15 uur verwacht bij de Centrale Bloedafname in het LUMC. U meldt zich eerst via de aanmeldzuil in de Centrale Hal, hiervoor heeft u een identiteitsbewijs nodig. U geeft aan dat u voor een bloedafname komt en vervolgens krijgt u een dagticket. Op de Centrale bloedafname meldt u zich opnieuw bij de zuil met behulp van het dagticket. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Wij raden u aan iets te lezen, uw medicijnen en een ontbijt mee te nemen.

Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Aan dit naaldje wordt een infuussysteem gekoppeld. Via dit infuussysteem wordt eerst bloed afgenomen. Na de eerste bloedafname spuit de verpleegkundige het medicijn in voor de test. Gedurende de test wordt er twee of drie keer bloed afgenomen. Na het onderzoek mag u uw medicijnen innemen en kunt u weer eten en drinken. 

Duur van de test  

De Glucagon-test duurt 10 minuten. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Bijwerkingen  

Kortdurend kan misselijkheid optreden.