Dexamethason Remmingstest 1 mg

Komt u voor de dexamethason remmingstest 1 mg? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over de dexamethason remmingstest 1 mg bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie.

Onze zorg

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Het doel van de Dexamethason Remmingstest 1 mg is te onderzoeken in hoeverre de cortisol productie door de bijnier te onderdrukken is met dexamethason.  

Zowel in de bijnierschors als in de hypofyse worden een aantal hormonen gemaakt die een belangrijke functie in het menselijk lichaam hebben. Een van deze hormonen is cortisol. De aanmaak van cortisol wordt gestuurd door de hypofyse, een hormoonklier in het hoofd. Door een ziekte van de bijnier of van de hypofyse kan te veel cortisol gemaakt worden door de bijnier. Normaal gesproken kan dexamethason de productie van cortisol door de bijnier volledig onderdrukken. In geval van ziekte van hypofyse of bijnier lukt dat niet voldoende.  

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Voorbereiding thuis en het onderzoek  

De avond voorafgaand aan de test, neemt u om 23.00 uur de tabletten in (Dexamethason), waarvoor de arts u een recept heeft meegegeven.  

Deze test kan niet worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap.  

De test is niet betrouwbaar als u de (orale anticonceptie) pil gebruikt. De pil moet 6 weken voorafgaand aan deze test gestopt zijn (al dan niet tijdelijk), tenzij u anders heeft afgesproken met uw behandelend arts. Mocht u de pil gebruiken, dan vragen wij u contact op te nemen met uw behandelend arts. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De test  

Voor dit onderzoek wordt u om 8:15 uur verwacht bij de Centrale Bloedafname in het LUMC. U meldt zich eerst via de aanmeldzuil in de Centrale Hal, hiervoor heeft u een identiteitsbewijs nodig. Na de controle van uw gegevens krijgt u een dagticket. Op de Centrale bloedafname meldt u zich opnieuw bij de zuil met behulp van het dagticket. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. 

De test bestaat uit één bloedafname. 

Duur van de test  

De Dexamethason Remmingstest 1 mg duurt 5 minuten.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Bijwerkingen  

Geen

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Polikliniek Endocrinologie