ACTH-test

ACTH is een hormoon dat de bijnier stimuleert tot de aanmaak van cortisol.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Endocrinologie.

Onze zorg

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Het doel van de ACTH-test is te onderzoeken of het de bijnier nog lukt cortisol te maken. ACTH is een hormoon dat de bijnier stimuleert tot de aanmaak van cortisol. Cortisol is een belangrijk hormoon dat onder andere een rol speelt bij het doorstaan van lichamelijke stress zoals ziekte. Een tekort aan cortisol kan daarom gevaarlijk zijn.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Als u hydrocortison gebruikt, dan is met u afgesproken wanneer u de laatste tablet neemt voor de test. Meestal moet u 24 uur van tevoren stoppen. Alle andere medicijnen die u gebruikt moet u gewoon innemen, tenzij anders aangegeven door uw arts.  

Deze test kan niet worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap.

De test is niet betrouwbaar als u de (orale anticonceptie ) pil gebruikt. De pil moet 6 weken voorafgaand aan deze test gestopt zijn (al dan niet tijdelijk), tenzij u anders heeft afgesproken met uw behandelend arts. Mocht u de pil gebruiken, dan vragen wij u contact op te nemen met uw behandelend arts.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De test 

Voor dit onderzoek wordt u om 8:15 uur verwacht bij de Centrale Bloedafname in het LUMC. U meldt zich eerst via de aanmeldzuil in de Centrale Hal, hiervoor heeft u een identiteitsbewijs nodig. Na de controle van uw gegevens krijgt u een dagticket. Op de Centrale bloedafname meldt u zich opnieuw bij de zuil met behulp van het dagticket. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.

Tijdens de test zit u in een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Via dit infuusnaaldje wordt eerst bloed afgenomen. Na de tweede bloedafname spuit de verpleegkundige het medicijn voor de test in. Hierna wordt er nog één keer bloed afgenomen. 

Duur van de test 

De ACTH-test duurt 75 minuten. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Er zijn geen bijwerkingen bij deze test.