Abstract-publicaties

In de volgende twee bestanden kunnen referenties naar meeting abstracts gevonden worden:

  • De WoS (Web of Science/Science Citation Index) omvat beschrijvingen van circa 7.200.000 miljoen meeting abstracts. Pas de document type limit Meeting Abstract toe.
  • Embase omvat circa 2.700.000 beschrijvingen van meeting abstracts. Via de limit Conference abstract kunnen deze geselecteerd worden binnen een set, bijv. limit [set nummer] 1 to conference abstract/

Congressen hebben veelal hun eigen site met vaak ook gratis beschikbaar abstracts van bijdragen. Zoek een congres-site via een zoekmachine, met naam van organisatie en titel van het congress (bijv.: "american college of rheumatology+congress").

Zoekactie via een zoekmachine, met naam van auteur en titelwoord van abstract-bijdrage (bijv. "cvijetic+urolithiasis").


In antwoord op een aan ons gestelde vraag:
Tussen de gevonden artikelen zitten behoorlijk  veel artikelen waarvan ik in PubMed geen abstract kan vinden. Is er een mogelijkheid om via jullie toch nog aan abstracts te komen? 

Je hebt de volgende opties om abstracts van artikel-referenties te vinden die in PubMed geen abstract hebben:

- het makkelijkst is om via Google Scholar op basis van de titel van het artikel bij de uitgever de referentie te vinden en daar te kijken of er een abstract wordt aangeboden (stop de titel van zo'n referenties in quotes, biv. "High prevalence of menstrual migraine comorbidity in patients with premenstrual dysphoric disorder: Retrospective survey" (bij dit editorial is dan ook op de site geen abstract te vinden, maar dan wel weer het hele stuk in pdf).

- je zou ook in Embase en Web of Science op zoek kunnen gaan naar de referentie zonder PubMed-abstract. In Embase via het zoeken op titel (bijv. High prevalence of menstrual migraine comorbidity in patients with premenstrual dysphoric disorder: Retrospective survey.ti) en in Web of Science via het te kiezen veld Title.

Bovenstaande kan alleen door het stuk-voor-stuk checken van referenties. Ik denk niet dat er een methode is om in één klap een grotere set zo te behandelen.

NB: items in PubMed zonder abstract zijn veelal documenttypes zoals editorials, comments en letters, plus hoe ouder een referentie des te groter de kans dat er geen abstract bij zit.

JS, 14-7-2017