FELIX Trial

FELIX trial

De FELIX (Foraminal Enlargement Lumbar Interspinosus distraXion) Trial is een vergelijkend onderzoek naar de effectiviteit van twee chirurgische behandelmethoden voor een lumbale kanaalstenose. Het doel van de behandeling is het afnemen van druk op de zenuwen in de wervelkolom. Dit kan door middel van decompressie, waarbij bot en ander weefsel verwijderd worden of door het gebruik van een implantaat. Het implantaat is van titanium en MRI-compatible

Binnen deze trial gelden diverse criteria. Er wordt samengewerkt met verschillende centra binnen Nederland.

Inclusie gesloten

In september 2011 is de 160e patiënt geïncludeerd en is de inclusieperiode afgesloten. Alle patiënten worden 5 jaar gevolgd. Als de laatste patiënt 1 jaar in het onderzoek zit kan een eerste analyse worden gemaakt.

Cohort

Begin 2012 is de Felix trial uitgebreid met een cohortstudie. Onderwerp van dit cohort is osteolysis (verdwijning van beenweefsel) als complicatie bij een implantaat. Hiervoor worden de CT-scans nader geanalyseerd, die 1 jaar na de operatie zijn gemaakt bij de patiënten uit het Medisch Centrum Haaglanden.

Publicatie

Op 14 november 2013 is het onderzoeksresultaat van de Felix trial gepubliceerd in the  British Medical Journal. U kunt hier meer over lezen in het persbericht Modern implantaat bij rugartrose niet beter dan klassieke operatie .

In januari 2015 zijn de 2-jaarsresultaten gepubliceerd in the European Spine Journal

Downloads

Downloads - voor studie protocol en patiënten informatie folder