Onderzoek

Publicaties

Binnen de disciplinegroep Medische Psychologie LUMC wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar psychosociale aspecten van lichamelijke aandoeningen, de rol van psychologische factoren bij gezondheid en ziekte, en de toepassing van psychologische interventies. Psychologen zijn betrokken bij meerdere onderzoeksgebieden en publiceren regelmatig hun bevindingen.

Psychologische aspecten van genetisch onderzoek 

Psychosociale aspecten van chronische ziekten en zelfmanagement

  • Veronica Janssen, psychosociale aspecten, leefstijl en zelfmanagement bij hartziekten
  • Sasja Huisman, psychosociale aspecten en zelfmanagement bij diabetes
  • Andrea Evers, de rol van psychologische factoren (zoals stress en placebo effecten) op gezondheid en ziekte en psychologische interventies (zoals zelfmanagement en eHealth cognitieve gedragstherapie) bij chronisch somatische aandoeningen. 
  • Chris Hinnen, aanpassing aan kanker en andere somatische aandoeningen 

Seksualiteit en chronische ziekte

  • Stephanie Both, psychofysiologische mechanismen van (stoornissen in) seksueel functioneren en het effect van (chronische) somatische aandoeningen (zoals diabetes, darmziekten, MRKH, endometriose) 
  • Moniek ter Kuile, cognitief gedragstherapeutische interventies bij chronische (buik)pijn, vrouwelijke seksuele (pijn) problemen en de kwaliteit van leven na behandeling van (gynaecologische) kanker.

Somatisch onvoldoende verklaarde klachten en Body Dysmorphic disorder          

Zorgvernieuwing

Prof. dr. Andrea W.M. Evers is hoogleraar Gezondheidspsychologie en voorzitter van de sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden. Ze is tevens geregistreerd klinisch psycholoog (BIG) en psychotherapeut (BIG). Voor meer informatie zie www.andreaevers.nl of haar profielpagina bij de Universiteit Leiden.

Evers is betrokken bij talrijke zorgvernieuwingen in het LUMC, met name op het gebied van online psychologische begeleiding bij patiënten met chronisch somatische aandoeningen. Ze is ook een van de coördinatoren van het universitaire behandelcentrum LUBEC (Leids Universitair Behandel- en Expertisecentrum) van de Faculteit Sociale Wetenschappen.