Echo 

Met een echo kan gekeken worden naar verschillende organen. Echo onderzoek is nauwelijks belastend. 

Echo hersenen

Op onze afdeling kijken we standaard naar de hersenen als uw baby te vroeg geboren is. Maar ook als er een reden is als uw baby op tijd is geboren. Bijvoorbeeld als uw baby een slechte start na de geboorte heeft gehad. Voor een echo van de grote hersenen gebruiken we de voorste fontanel en naar de kleine hersenen kijken we achter het oor. Met een echo van de hersenen kijken we bijvoorbeeld naar eventuele bloedingen en volgen we ook de ontwikkeling van de hersenen. Een globaal schema voor prematuren vindt u hieronder. Afhankelijk van de conditie van uw baby kunnen echos vaker of minder vaak worden uitgevoerd. Echo's van de hersenen worden gemaakt door de artsen van de neonatologie. 

Globaal schema echo hersenen premature pasgeborene

  24 +0-25 +6 26 +0-27 +6 28 +0-29 +6 30 +0-31 +6 ≥ 32
 1  e Week     
 Dag 1 X X X X
 Dag 3 X X X  Op indicatie*
 Dag 7 X X X X Op indicatie*
 2e week X X X X 
 Hierna om de week X X   
 Ontslag NICU X X X X 
 Ontslag naar huis/uitgerekende datum X X Op indicatieOp indicatie 

* in LUMC wordt bij alle prematuren bij zwangerschapsduur onder 35 weken tenminste éémaal een echo hersenen verricht, bij voorkeur tussen 3 en 7 dagen na geboorte. 

Echo's van het hart en de nieren/blaas

We gebruiken de echo soms ook om te kijken naar positie van lijnen die ingebracht zijn in de navel. Als er een aanleiding voor is, zullen we de kindercardioloog vragen om een echo van het hart te maken of bijvoorbeeld de radioloog in geval van de nieren/blaas.