Glucosetest

logoEen aantal weken na uw bezoek aan onze poli wordt uw kind opgeroepen voor een glucosetest, volledig een 'Orale Glucose Tolerantie Test' (OGTT). Het doel van de OGTT is het onderzoeken van de glucose gevoeligheid van het lichaam. De bloedsuiker, of glucose spiegel, wordt geregeld door een aantal hormonen. Insuline is de belangrijkste. Als de suikerspiegel stijgt, door het eten of drinken van suikerbevattende stoffen, zorgt insuline ervoor dat de bloedsuiker niet te veel stijgt. Bij personen met suikerziekte (diabetes type 2) of een voorstadium daarvan daalt de suikerspiegel onvoldoende na eten of drinken doordat er onvoldoende insuline wordt gemaakt, of doordat het lichaam ongevoelig geworden is voor insuline. We zien dit vaak bij kinderen met overgewicht. Dit kunnen we gestandaardiseerd onderzoeken door de glucose en insuline spiegels te meten na inname van een vaste hoeveelheid suikerwater.

Voorbereiding

Uw kind mag de avond voor de test vanaf 22.00 uur niet meer eten en drinken. Water drinken mag wel. Indien uw kind medicijnen gebruikt, overlegt u dan met de behandelend arts of deze ingenomen mogen worden.

De test

U meldt zich op de dag van het onderzoek met uw kind om 9.00 uur bij de kinderdagopname in het WAKZ, kamer J7-31. Wij raden u aan iets ter vermaak voor uzelf en uw kind mee te nemen en een ontbijt. Tijdens de test zit uw kind op een stoel. Er wordt een infuusnaaldje in de arm ingebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Aan dit naaldje wordt een infuussysteem gekoppeld. Via dit infuussysteem wordt bloed bij uw kind afgenomen. Na de eerste bloedafname krijgt uw kind twee bekers met suikerwater te drinken. Na het opdrinken van dit suikerwater, wordt er nog vier keer bloed afgenomen. De test duurt ongeveer twee uur en vijftien minuten.

Andere bepalingen

We kijken in het bloed van uw kind niet alleen naar bloedsuiker en insuline. We bekijken ook het functioneren van de schildklier en de lever. Daarnaast bekijken we het cholesterolniveau in het bloed en we onderzoeken het DNA van uw kind op een bekende erfelijke oorzaak voor overgewicht. We slaan ook nog materiaal uit bloed op. Hierin kunnen we later aanvullende bepalingen doen.

Bijwerkingen

Geen.

Vervolg

Ongeveer 3-4 weken na de OGTT krijgt u een telefonische afspraak met de behandelend arts. Het vervolgtraject verschilt per kind.