Immuuntherapie

Het afweersysteem van de mens kan kankercellen onderscheiden van gezonde cellen. Over het algemeen leidt deze herkenning meestal niet tot een sterke afweerreactie en tot het vernietigen van de herkende kankercellen. Immuuntherapie heeft tot doel het eigen afweersysteem te versterken tegen kankercellen, zodat het afweersysteem kankercellen beter kan herkennen en kan vernietigen.

Bij een beperkt aantal vormen van kanker is immuuntherapie momenteel onderdeel van de behandeling. Deze behandeling bestaat dan vaak uit het geven van zogenaamde checkpointremmers. Die hebben tot doel de remmende werking van kankercellen op het afweersysteem te blokkeren, zodat het afweersysteem een betere kans heeft kankercellen te bestrijden.

Toediening

Over het algemeen wordt immuuntherapie via een dun slangetje (infuus) in een bloedvat toegediend. Meestal gebeurt dit via een opname op de dagbehandeling.

Wetenschappelijk onderzoek

Naast de standaardbehandeling wordt onder meer in het LUMC veel onderzoek gedaan naar het toepassen van het immuunsysteem als antikankerbehandeling. Naast bovenstaande standaard behandelopties zijn er studies die onderzoek naar nieuwe experimentele toepassingen van verschillende vormen van immuuntherapie.

Wat is Immuuntherapie?

Bron: KWF Kankerbestrijding