Kunstcollectie

Over onze collectie

Het LUMC voert een actief kunstbeleid. Dagelijks ervaren patiënten, bezoekers en medewerkers de unieke kunstcollectie in de gangen, trappenhuizen, verpleegafdelingen, vergaderruimtes en de beelden buiten. Ook de tentoonstellingen in Galerie LUMC en de projectruimte brengen mensen in contact met diverse kunstuitingen. 

Leo Vroegindeweij, Zonder titel, litho, 1994

Over onze kunstcollectie

Begin jaren tachtig, naar aanleiding van twee grote verbouwingen, werd een begin gemaakt met het aankopen van beeldende kunst. De kunstcollectie bestaat uit zo’n 2600 werken die zijn verspreid over de afdelingen, gangen, wachtruimtes en trappenhuizen van de verschillende gebouwen.

De collectie richt zich zoveel mogelijk op unieke werken en bevat tekeningen, schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken en video’s gemaakt door hedendaagse kunstenaars. Uitgangspunt van de collectie is het verzamelen van kunstwerken waarmee een representatief beeld wordt gegeven van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst.

Kunst in een ziekenhuis

Kunst creëert een welkome omgeving en brengt de menselijke maat terug in het gebouw. In een omgeving ingericht met aansprekende kunstwerken zal de patiënt zich eerder thuis voelen. Kunst doorbreekt de klinische sfeer, inherent aan een zorginstelling, en brengt mensen in contact met een andere wereld, met het leven daarbuiten. Dit kan geruststellend werken in vaak onzekere, stressvolle perioden. Of zoals een bezoeker schreef: "Kunst creëert een sfeer van gezond zijn."

1 / 8

Tekeningen (pastelkrijt op papier) van Jacobien de Rooij uit 2006

2 / 8

Hugo Kaagman, Fez (I t/m IV), litho's, 1999

3 / 8

Marc Ruygrok, H-Bob en Zeg-Bob, C-print, 2000

4 / 8

Willem Sanders, The Painter en The Artist, potlood en olieverf op papier, 116 x 88 cm., 2001

5 / 8

David Lindberg, Many and small Steps, pigment, glasvezel, epoxy, schuim, 123 x 205 cm., 2011

6 / 8

Berend Strik, Ramallah, opgestikte C-print, 81 x 105 cm., 2009

7 / 8

Jasper Hagenaar, The Donkey, olieverf op doek, 61 x 74 cm., 2011

8 / 8

Margriet van Breevoort, Homunculus Loxodontus, epoxy, polyester, hout en glas, 2016