Kanker en fysiotherapie

23-10-2017

Er is een e-book gelanceerd over leven met kanker. Zie de link hieronder.


10-9-2017


Bewegen en fysieke inspanning leveren is belangrijk voor ons lichaam. Door regelmatig te bewegen blijven we in conditie om de dagelijkse dingen maar ook werk, hobby en sport goed te kunnen uitvoeren en dat heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Als onze gezondheid wordt verminderd door een chronische aandoening of kanker wordt het lastiger om fysiek actief te blijven. Niet alleen door de aandoening zelf maar ook bij de behandeling van kanker (chemotherapie, operatie en/ of bestraling) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.


Onderstaande link geeft u meer informatie over dit onderwerp.

https://www.lumc.nl/org/oncologie-centrum/patienten/leven-met-kanker/bewegen-en-kanker/14-6-2017

Er is een nieuwe folder ontwikkeld over  'Bewegen met kanker'.LUMC opent 'chillroom' voor jongeren met kanker

26 oktober 2015 | PERSBERICHT

Beweging en ontspanning zijn belangrijk voor een gezond leven. Dat geldt ook voor jongeren die in het ziekenhuis behandeld worden vanwege kanker. Afgelopen week opende het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een speciale ruimte waar jongeren kunnen sporten en chillen.

Het LUMC wil het verblijf op de afdeling Oncologie zo prettig mogelijk laten verlopen. De chillroom voor jongeren, die op 22 oktober werd geopend, kan daar een bijdrage aan leveren.


Minder bijwerkingen

De chillroom is onder meer voorzien van een koelkast, fitnessapparatuur, internet en een zithoek waar games gespeeld en tv gekeken kan worden. "Jongeren hebben zelf meegedacht over de inrichting van de chillroom”, vertelt Saskia Luelmo, oncoloog in het LUMC.

“In deze ruimte zijn zo weinig mogelijk ziekenhuisassociaties en kunnen jongeren helemaal zichzelf zijn. De mogelijkheid om actief te zijn is belangrijk voor het genezingsproces. Beweging draagt bij aan het verminderen van de bijwerkingen van de behandeling. Ook helpt het jongeren om na hun behandeling weer sneller deel te nemen aan normale dagelijkse activiteiten, zoals school of werk.”

Expertisecentrum voor bottumoren

Veel jongeren in Nederland met bottumoren en zaadbalkanker komen naar het LUMC. “Voor de behandeling van bottumoren is het LUMC topreferentcentrum in Nederland. Jonge patiënten met botsarcomen uit het hele land worden naar het LUMC doorverwezen”, vertelt oncoloog prof. Hans Gelderblom.

“Voor de jongste patiënten met orthopedische botsarcomen werken we samen met het Erasmus  MC, waarmee we wekelijks overleggen. Patiënten tot 15 jaar krijgen chemotherapie in het Erasmus MC en worden in het LUMC geopereerd. Adolescenten vanaf 16 jaar krijgen de volledige behandeling in het LUMC.”

Het LUMC dankt de familie Bernt, alle andere donateurs en Wilma van der Zwan die allen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de chillroom.

 

https://www.lumc.nl/org/oncologie-centrum/patienten/leven-met-kanker/bewegen-en-kanker/