Proximal Femur Focal Dysplasie

Proximal Femur Focal Dysplasie (PFFD) is een plaatselijke (focal) aanlegstoornis (dysplasie) boven (proximal) in het bovenbeen (femur). Hierdoor is er verschil in beenlengte en staan de knieën niet op gelijke hoogte.

Er zijn 4 typen van deze aandoening, type A, B, C en D.

Naast het beenlengteverschil is ook de heup niet goed ontwikkeld en is de knie vaak instabiel.

Door een operatie kan het te korte been zodanig veranderd worden dat met een prothese beide knieën op gelijke hoogte komen. Deze operatie (een omkeerplastiek) kan in het LUMC worden uitgevoerd bij type B en C.

Een omkeerplastiek wordt ook wel rotatieplastiek genoemd. Het onderbeen van het te korte been wordt namelijk gedraaid (geroteerd), ingekort en aan het bovenbeen vastgemaakt. Hierdoor staat de voet omgedraaid. Met een prothese aan deze voet kan de enkel als nieuwe ‘knie’ gaan fungeren. De benen zullen even lang zijn en de knieën staan op gelijke hoogte.

Na de operatie wordt samen met de fysiotherapeut geoefend om te leren hoe de spieren in het been moeten worden aangespannen. De enkel leert op deze manier te buigen en te strekken. Met een prothese aan de voet kan de enkel de buig- en strekfunctie als knie gaan overnemen.

In de folder Proximal Femur Focal Dysplasie  wordt uitgebreider informatie gegeven over deze behandeling.