Eet- en drinkproblematiek bij kinderen tot 1,5 jaar

Eten en drinken doen we allemaal en lijkt ook zo gemakkelijk. Pas als het niet lukt, blijkt dat het veel ingewikkelder is. Eten en drinken horen plezierige gebeurtenissen te zijn waar geen dwang achter zit en wat zeker geen frustratie en boosheid moeten opleveren.

Veel kinderen hebben door een medisch probleem een motorische ontwikkelingsachterstand. De mondmotoriek is een onderdeel hiervan en heeft vaak ook een motorische achterstand. Als het niet lukt om al het eten via de mond op te nemen dan kan een kind zijn voeding via een slangetje via de neus in de maag krijgen. Om het eten en drinken te stimuleren zal er in het ziekenhuis gestart worden met preverbale logopedie: een specialisatie van de logopediste (of kinderfysiotherapeut) die over het behandelen van eet- en drinkproblemen bij kinderen gaat. In de folder "Eet- en drinkproblematiek bij kinderen tot 1,5 jaar" wordt een aantal algemene basisregels voor het geven van eten en drinken gegeven.

Het toepassen van deze regels geeft geen 100% garantie dat een kind snel zal kunnen eten en drinken ook al doet u nog zo goed uw best. Het toepassen van deze regels geeft wel de meeste kans van slagen.