Bewegen en psychiatrische aandoeningen

Indien u een psychiatrische aandoening heeft, kunt u problemen ervaren met bewegen in het algemeen. Dit kan zich onder andere uiten in:

  • moeite met initiatief nemen
  • moeite met doorzetten
  • zich algeheel vermoeid voelen
  • zich niet goed kunnen concentreren op een activiteit
  • moeite hebben met het functioneren in een algemene ruimte
  • geen plezier meer hebben in het sporten

Echter het bewegen kan  ook veel bieden.

Conditie en opname op de afdeling Psychiatrie.

Mogelijk heeft u al ervaren dat uw conditie de laatste periode achteruit gegaan is. In een ziekenhuis wordt over het algemeen nog minder lichaamsbeweging van u verwacht, waardoor u mogelijk nog minder conditie krijgt.  Om dit tegen te gaan en te verbeteren kunt u , indien u opgenomen bent,  deelnemen aan de oefengroep op de afdeling Psychiatrie. Ook is het van belang dat u regelmatig een stukje loopt.

Stemming.

Ook is het zo dat tijdens het bewegen er hormonen door het lichaam worden aangemaakt (adrenaline &endorfine). Deze hormonen dragen bij aan een positief effect van het trainen. Er is bewijs dat als men 3x per week 30 minuten op een bepaalde hartfrequentie beweegt, dat u dan een positieve bijdrage levert aan uw stemming. U kunt dus het bewegen daadwerkelijk als een therapievorm zien.

De oefengroep.

Tijdens de oefengroep kunt u proberen om u conditie te verbeteren en verbeteren van uw stemming. U kunt hierbij verschillende vormen van bewegen kiezen, echter de meest gangbare manieren zijn het trainen op een hometrainer, loopband, roeiapparaat of crosstrainer. De bedoeling is dat u probeert 30 minuten zich in te spannen op een hartfrequentie van 60 tot 85% van uw maximale hartfrequentie. Dit lijkt veel, maar u zult zien dat deze hartfrequentie snel behaald is.

De wandelgroep.

Er wordt regelmatig vanuit de verpleging getracht om een wandelgroep bijeen te roepen. Dit betekent dat u met uw medepatiënten met goed weer een wandeling buiten gaat maken. Naast dat dit ook weer een bijdrage levert voor uw conditie, geeft het u ook nog een frisse neus.

Beperkingen in het bewegen.

Het kan zijn dat het bewegen in de oefengroep of de wandelgroep niet voor u geschikt zijn. Dit kan zowel door lichamelijke of geestelijke beperkingen komen. Ook nu zal gekeken worden in samenspraak met de verpleging en de oefentherapeut of er een geschikt bewegingsprogramma voor u gemaakt kan worden.