Diane van der Woude benoemd tot hoogleraar reumatologie
&width=710&height=710)
Van der Woude wil patiënten helpen door de oorzaak van hun ziekte beter te begrijpen. Dit doet ze in haar onderzoek door naar het afweersysteem te kijken. Ze richt zich vooral op risicofactoren en autoantilichamen. Autoantilichamen zijn belangrijke tekenen (biomarkers) van auto-immuunziekten. "Door te onderzoeken hoe deze autoantilichamen ontstaan en wat hun eigenschappen zijn, hebben wij al veel geleerd over reumatoïde artritis (RA), de meest voorkomende reumatische auto-immuunziekte."
De komende vijf jaar zal zij zich vooral richten op de rol van het microbioom en de slijmvliezen bij het ontstaan van reumatische ziekten. Ze zal hierbij gebruiken maken van de Vidi-beurs die zij voor haar onderzoek kreeg van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Uiteindelijk is daarbij haar doel om reumatische ziekten te voorkomen door bepaalde risicofactoren uit te schakelen.
Patiëntenzorg
Van der Woude wordt geholpen in haar wetenschappelijk onderzoek door haar werk in de patiëntenzorg. Zo heeft zij meerdere studies opgezet bij mensen met RA, gericht op het ontrafelen van de rol van risicofactoren. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de zorg van patiënten met zeldzame auto-immuunziekten zoals vasculitis. Hiervoor is zij de vaste reumatoloog in het LUMC.
"Ik wil de zorg voor deze patiënten verder verbeteren. Dat doe ik door mee te werken aan multidisciplinaire zorgpaden en door nieuwe behandelingen te helpen invoeren. In het LUMC hebben wij een fantastisch team van nefrologen, longartsen, KNO-artsen en anderen waarmee wij onze topreferente patiëntenzorg en translationeel onderzoek naar vasculitis in de komende jaren zullen uitbouwen."
De reumatoloog is daarnaast coördinator van de zorg voor de klinisch opgenomen reumapatiënten in het ziekenhuis. Eerder was Van der Woude hoofd van de polikliniek reumatologie, een van de grootste poliklinieken van het LUMC, en verantwoordelijk voor het kwaliteitsmanagement binnen haar afdeling.
Onderwijs
De arts-onderzoeker wil zich ook blijven inzetten voor onderwijs over auto-immuunziekten. "Ik geloof sterk dat we auto-immuunziekten pas echt kunnen genezen als we de oorzaak goed begrijpen. Daarom geef ik met veel enthousiasme les over het afweersysteem." Ze geeft les aan verschillende doelgroepen: reumaverpleegkundigen, (bio)medische studenten, promovendi en artsen. Dit doet ze op de universiteit, in Nederland en in het buitenland.
Curriculum Vitae
Diane van der Woude studeerde geneeskunde aan de universiteit van Heidelberg in Duitsland, waar zij in 2004 summa cum laude afstudeerde. Daarna volgde zij de opleiding tot internist en reumatoloog in het LUMC, wat zij combineerde met promotieonderzoek. In 2012 promoveerde ze cum laude op haar proefschrift 'Anti-citrullinated protein antibodies (ACPA) in rheumatoid arthritis – linking genetic predisposition to clinical outcome'. Twee jaar later rondde zij de specialisatie tot reumatoloog af.
Van der Woude ontving diverse prestigieuze onderzoeksbeurzen, waaronder een Veni- en Vidi-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze is actief betrokken bij internationale onderzoeksconsortia en begeleidt promovendi en geneeskundestudenten. Verder is ze hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Reumatologie en reumatologie-redacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.