Prijzen, subsidies en benoemingen
&width=710&height=710)
Shidi Wu wint prijs voor de Beste Presentatie van de NVED
Shidi Wu, PhD-student bij de afdeling Dermatologie, heeft de prijs gewonnen voor de Beste Presentatie van de NVED (Nederlandse Vereniging voor Experimentele Dermatologie), dankzij zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van kankergeassocieerde fibroblasten (CAFs).
Het onderzoek van Wu gaat dieper in op de heterogeniteit van normale humane dermale fibroblasten (NFs) en hun activatieproces, waarbij de unieke rollen van papillaire fibroblasten (PFs), reticulaire fibroblasten (RFs) en CAFs bij de invasie van tumorcellen worden belicht. Door zorgvuldige experimenten heeft hij de verschillen tussen PFs, RFs en CAFs geanalyseerd en verschillende behandelingsstrategieën getest. Daarnaast heeft hij innovatieve 3D-organotypische culturen opgezet die verschillende tumortypes (Plaveiselcarcinoom (SCC), Melanoma, Vulvar SCC) nabootsen, waardoor nieuwe inzichten zijn verkregen in de interactie tussen tumorcellen en het omringende weefsel.
Deze bevindingen bieden veelbelovende mogelijkheden voor de ontwikkeling van tumor micro-omgeving gerichte therapieën die kunnen bijdragen aan effectievere behandelingen in de strijd tegen kanker.
ISTH Esteemed Career Award uitgereikt aan Menno Huisman
Op 22 juni 2023 kreeg Menno Huisman de ISTH Esteemed Career Award uitgereikt op het wereldcongres van de International Society for Thrombosis and Haemostasis in Montreal Canada. Menno Huisman was tot 1 november 2022 klinisch werkzaam als internist en hoogleraar bij de afdeling Interne Geneeskunde - Trombose en Hemostase.
Huisman heeft volgens het juryrapport een belangrijke bijdrage geleverd aan het wetenschappelijke en klinische veld van trombose en hemostase, via tal van onderzoeken naar de objectieve diagnostiek en patiëntgeoriënteerde behandeling van veneuze trombo-embolie (VTE). De grote impact van zijn werk wordt weerspiegeld in verschillende baanbrekende artikelen (gepubliceerd in onder meer de New England Journal of Medicine, JAMA en Lancet). Die artikelen hebben alle de dagelijkse klinische praktijk veranderd doordat de studieresultaten de basis van internationale richtlijnenaanpassing hebben gevormd.
Als voorbeeld geldt de YEARS-studie, die heeft aangetoond dat bij bepaalde patiënten een longembolie kan worden uitgesloten zonder CT-scan beeldvorming, met de bijbehorende stralenbelasting en logistieke problemen. In de ARTEMIS-studie toonde Huisman en collega’s aan dat dezelfde strategie veilig en effectief is bij zwangere patiënten, voor wie de voordelen van het achterwege laten van CT-scans nog groter zijn.
Menno Huisman is lid van de richtlijn-commissies van de European Society of Cardiology en American College of Chest Physicians op het gebied van diagnostiek en behandeling van VTE. Landelijk is hij voorzitter van de richtlijn "Antitrombotisch beleid" en oprichter van het Nederlands Kennisplatform Antistolling.
Onderzoeksteam DHOPE-DCD studie wint Innovatieprijs 2023 van de Federatie Medisch Specialisten
Het onderzoeksteam van de DHOPE-DCD studie over levertransplantaties mocht de Wetenschaps- en innovatieprijs 2023 van de Federatie Medisch Specialisten in ontvangst nemen. Dit onderzoek van onder meer Volkert Huurman toonde aan dat een nieuwe techniek, machine perfusie, de kans op ernstige galwegcomplicaties na levertransplantatie sterk vermindert bij donorlevers afkomstig van donoren die zijn overleden aan een hartstilstand.
Juryvoorzitter Arfan Ikram (ZonMw): “Het effect van deze nieuwe techniek is zo gunstig gebleken, dat deze niet alleen landelijk is geïmplementeerd maar dat ook internationaal steeds meer centra deze techniek gebruiken. De studie is klinisch relevant, vernieuwend en heeft een grote impact voor de patiënt. Een terechte winnaar.”
Pieter Hiemstra ontvangt prestigieuze NRS Swierenga Penning
Prof. Pieter Hiemstra van de afdeling Longziekten heeft op 30 juni 2023 tijdens de jaarlijkse Dutch Lung Congress de NRS Swierenga Penning ontvangen voor zijn bijdragen op het gebied van wetenschap van longziekten, zorg en maatschappij.
Hiemstra heeft nationaal en internationaal grote naamsbekendheid ontwikkeld op het gebied van de biologie van gezonde en zieke longen. Hij heeft zich ingezet voor de ontwikkeling en gebruik van geavanceerde in vitro longmodellen, maar ook actief bijgedragen aan klinisch onderzoek.
De penning wordt onder de auspiciën van de NRS (Netherlands Respiratory Society) uitgereikt door de Professor dr. Jaap Swierenga Stichting. Longarts prof. Swierenga was een van de grondleggers van het vakgebied longziekten in Nederland en was van 1962 tot 1976 buitengewoon hoogleraar Longziekten aan de Universiteit Leiden.
Sylvie Noordermeer benoemd tot senior investigator bij Oncode
Noordermeer, groepsleider bij de Humane Genetica, was als junior investigator sinds 2019 betrokken bij Oncode. Op basis van een recente positieve evaluatie van haar onderzoeksbevindingen en translationele inspanningen door een internationale commissie is zij uitgenodigd om als senior investigator verder te gaan binnen Oncode.
Naast onderzoeksfinanciering geeft dit ook unieke mogelijkheden voor Noordermeer en het LUMC om samenwerkingsverbanden met andere instituten op te zetten en te versterken. Daarnaast is een van Oncode’s speerpunten om fundamentele onderzoeksbevindingen sneller richting de kliniek te brengen. In Noordermeers onderzoek liggen hier grote kansen en zij kijkt er dan ook naar uit om dit in de komende jaren samen met Oncode verder door te ontwikkelen.
LUMC participeert in projecten Nationaal Groeifonds
Het kabinet trekt € 4 miljard uit voor in totaal 18 Nationaal Groeifondsprojecten uit de meest recente ronde, die moeten bijdragen aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland. Dat maakte minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat 30 juni 2023 bekend. Het LUMC participeert in de volgende projecten:
- Deltaplan Valorisatie (met Diederik Engbersen, Luris)
- Holomicrobioom (met Wiep Klaas Smits, afdeling Medische Microbiologie)
- Digital United Training Concepts for Healthcare (DUTCH) (met Jos van der Hage, afdeling Heelkunde)
ZonMw-subsidie voor onderzoek naar patiëntvoorkeuren omtrent darmkankercontroles
Dr. Richard Dang en dr. Jurjen Boonstra (afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten) hebben van ZonMw een subsidie van € 100.000,- gekregen voor onderzoek naar patiëntvoorkeuren omtrent darmkankercontroles na endoscopische verwijdering van vroeg-stadium darmkanker.
De verstrekte subsidie valt onder het programma DoelmatigheidsOnderzoek en is bedoeld voor voorbereidende studies voor grotere doelmatigheidsonderzoeken. Met deze subsidie wordt onderzocht hoe patiënten staan tegenover darmkankercontroles na endoscopische verwijdering van vroege darmkankers (zogenaamde T1 carcinomen). “Na zo’n plaatselijke verwijdering moeten patiënten enkele jaren nog onder controle blijven, zodat eventuele terugkeer van de darmkanker tijdig kan worden opgespoord en behandeld. Momenteel is echter onduidelijk welke controles effectief zijn en hoe vaak zulke controles plaats moeten vinden. In de huidige praktijk zijn er daardoor bijna net zoveel verschillende controleschema's als artsen”, zegt Boonstra.
Om de darmkankercontroles te optimaliseren is er een grote studie nodig waarbij patiënten worden geloot tussen verschillende controleschema's. “Maar zo'n onderzoek is heel kostbaar en tijdsintensief. Vandaar dat we in een voorbereidende studie eerst gaan kijken of patiënten überhaupt willen meedoen aan een dergelijk onderzoek, en welke controleschema’s zij als intensief en minder intensief zien”, vertelt Dang.
Maria Yazdanbaksh elected as EMBO Member
Maria Yazdanbaksh is elected as Member of EMBO, an organization of leading researchers that promotes excellence in the life sciences in Europe and beyond.
Yazdanbakhsh heads an interdisciplinary group of basic and clinical scientists who focus on understanding host-parasite interactions at the molecular, cellular and population level. The knowledge gained is being applied to contribute to: 1) development of effective vaccines against parasitic diseases and 2) identification of parasite-derived immune modulatory molecules to control hyper-inflammatory diseases.
She has been elected as a member of EMBO because of her active role in the creation of a Leiden Controlled Human Infection Center that combines experimental infections with cutting edge immunological technologies, which can reveal the precise interaction between pathogens and the human immune system. Moreover, her ability to conduct field studies in rural areas of low- and middle- income countries and apply high quality analytical, but field applicable methods, has contributed to our full understanding of the immune system and not only what we know from text books. Her molecular approaches have led to in depth characterization of highly specialized molecules that lead to immune modulation and metabolic change. This knowledge is used not only for tackling the problem of poor vaccine responses in rural areas of low- and middle- income countries as well as for developing new therapies for hyper inflammatory diseases with focus on asthma and type 2 diabetes.