Nieuwkomers in hun kracht

“Ze willen graag aan het werk. Dat is toch geweldig?”

16 juli 2025
leestijd
In Nederland is er een tekort aan verpleegkundigen. Tegelijkertijd zijn er nieuwkomers met een diploma die geen baan vinden in de zorg. Daarom doet het LUMC mee aan het project Nieuwkomers in hun kracht. In januari 2026 beginnen vijf nieuwkomers als assistent-verpleegkundige in ons ziekenhuis.

Angelique van Beelen, Ellen Paauw en Serge Trines

Verpleegkundig manager Ellen Paauw was onder de indruk van het taalniveau en de motivatie van de kandidaten. “Een van hen is een 27-jarige man uit Syrië, die drie jaar in Nederland woont. We konden het hele sollicitatiegesprek in het Nederlands voeren, terwijl hij nog moet starten met de taalcursus in het project Nieuwkomers in hun kracht. Hij had anderhalf uur in de bus gezeten om op gesprek te komen. Toen ik vroeg of dat geen probleem is, zei hij: ‘Dat vind ik niet erg, en als er geen bus rijdt kan ik bij een vriend in Leiden terecht.’ Hij wilde vooral graag aan het werk. Dat is toch geweldig?”

‘Willen jullie meedoen?’

Het LUMC-project om nieuwkomers aan werk te helpen, begon met de zoektocht van cardioloog Serge Trines naar personeel. “Tijdens de coronatijd hadden we in de regio een groot tekort aan arts-assistenten. Tegelijkertijd wist ik dat veel nieuwkomers moeilijk werk vinden in de zorg.” Hij nam contact op met Stichting UAF, die hem vertelde dat er niet veel buitenlandse artsen maar wel veel verpleegkundigen zijn zonder BIG-registratie. Ze vertelden ook over het project in het UMCG in Groningen, waar deze mensen worden opgeleid. UAF wilde dit project landelijk uitbreiden naar andere ziekenhuizen en vroeg: ‘Willen jullie meedoen?’

Routekaart: de weg naar een BIG-registratie

Inmiddels zijn vijf nieuwkomers geselecteerd die op 1 januari 2026 starten met een leerwerktraject bij het LUMC. Drie gaan in het Oncologie Centrum werken, twee in het Hart Long Centrum. Op dit moment bereiden ze zich voor op het leerwerktraject en volgen ze onder andere een taalcursus op B1-niveau. Het UMCG maakte voor het hele traject een routekaart met 21 stappen. Nieuwkomers leren de taal, krijgen training in interculturele communicatie, maken kennis met het Nederlandse zorgsysteem en worden begeleid bij het halen van hun BIG-registratie.

Partners: BIG support en Het Potentieel Pakken

“Het is fijn dat wij kunnen meedoen met het project van het UMCG,” zegt hr-adviseur Angelique van Beelen. “Het UMCG heeft een goed leertraject opgezet, samen met het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Ziekenhuizen die meedoen krijgen hulp van partners zoals BIG support en Het Potentieel Pakken. Wij hebben bijvoorbeeld zelf de vacature geplaatst, maar daarna heeft BIG-support de eerste selectie gedaan. Zij controleerden of kandidaten een geldige verblijfsstatus hadden, het juiste diploma bezaten en in de buurt van het LUMC woonden. Vervolgens konden wij meteen in gesprek met geschikte kandidaten.”

Intensief traject voor nieuwkomers en begeleiders

Volgens Van Beelen is het leerwerktraject best zwaar. “De deelnemers werken fulltime en volgen daarnaast lessen. Daardoor blijft er weinig tijd over voor andere dingen. Voor mensen met kinderen is dat extra moeilijk.” Het traject is ook intensief voor het LUMC. “Mijn collega van het UMCG vertelde dat zij extra activiteiten organiseren om de nieuwkomers goed te laten wennen. Je haalt namelijk niet alleen mensen uit andere landen in huis, maar ook hun gewoonten en cultuur. In Groningen organiseerden ze bijvoorbeeld een barbecue voor de nieuwkomers en hun buddy’s, waar ook familie welkom was. In veel culturen is het namelijk normaal dat de familie betrokken is bij het werk.”

Buddy’s met interesse in begeleiding nieuwkomers

Het begeleiden van de nieuwkomers tijdens het leerwerktraject vraagt veel van de buddy’s. “In leerwerktrajecten van het LUMC krijgt elke verpleegkundige een buddy, dat is niks nieuws”, zegt Paauw. “Maar in dit traject krijgen de buddy’s ook een training interculturele communicatie. We kiezen bewust collega’s die het leuk vinden om nieuwkomers te begeleiden. De buddy’s spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de Nederlandse taalvaardigheid en het wegwijs maken in het Nederlandse zorgstelsel.”

Voordelen voor het LUMC: personeel, diversiteit en wederzijds leren

Het LUMC maakt graag gebruik van het talent van de nieuwkomers, zodat ook in de toekomst genoeg personeel beschikbaar is. “Misschien blijven deze nieuwkomers langer, omdat ze dankbaar zijn voor deze kans”, zegt cardioloog Trines. Maar volgens hem zijn er nog meer voordelen. “Het zorgt voor meer diversiteit in het ziekenhuis, en we kunnen veel van elkaar leren. We behandelen patiënten met allerlei achtergronden. Nieuwkomers kunnen helpen om beter met hen te communiceren. In sommige culturen uiten mensen verdriet bijvoorbeeld door hard te huilen of te schreeuwen. Nederlanders vinden dat soms overdreven. Dan is het fijn als een collega zegt: ‘Dat is normaal in die cultuur, laat het maar even gebeuren.’”

Passie voor hun vak

De eerste vijf nieuwkomers starten in het Oncologie Centrum en het Hart Long Centrum, maar initiatiefnemers Paauw, Trines en Van Beelen hopen dat ook andere afdelingen nieuwkomers gaan verwelkomen. Van Beelen: “Veel LUMC’ers dragen een regenboog-sleutelhanger om te laten zien dat we diversiteit belangrijk vinden. Met dit project brengen we het ook echt in de praktijk.”

Trines vult aan: “Inderdaad, geen woorden maar daden. Het is mooi dat we het talent van deze mensen benutten. Ieder mens wil uiteindelijk iets zinvols doen.” Paauw: “De nieuwkomers hebben veel passie voor hun vak. Vaak hebben ze in Nederland al vrijwilligerswerk gedaan, bijvoorbeeld in een verpleegtehuis. Ze kozen ooit voor het beroep van verpleegkundige, en willen dat werk hier graag weer oppakken. Wij kijken er naar uit om de vijf nieuwkomers in januari te verwelkomen in het LUMC.”

Strategie-Banner-Future@Work.png