Vergoeding MRSA-behandeling dichterbij door actie LUMC-artsen
Links: Merel Lambregts en Annette Westgeest in de tweede kamer, rechts: tweede kamerlid Julian Bushoff
&width=710&height=710)
MRSA is een bacterie. De afkorting staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Het verschil tussen de gewone Staphylococcus aureus en MRSA is dat MRSA ongevoelig (resistent) is voor penicillines en soms ook voor andere antibiotica. Het probleem van de MRSA-bacterie is dus dat hij niet behandeld kan worden met de antibiotica die het meest effectief zijn.
Gezonde mensen hebben meestal geen last van MRSA-dragerschap. Maar de MRSA-bacterie kan problemen geven voor mensen met een verhoogd risico om infecties op te lopen. Dat kunnen (milde) huidinfecties zijn, maar ook ernstige infecties, zoals een infectie in de bloedbaan of hartklep. De mortaliteit (het sterftecijfer) van deze infecties is hoog.
Screening
In Nederland is er beleid om verspreiding van de resistente MRSA-bacterie te voorkomen. Daardoor komt MRSA in Nederland gelukkig heel weinig voor. Dat proberen zorgprofessionals zo te houden door mensen met dragerschap te behandelen. Mensen die risico lopen op MRSA-dragerschap worden daarom gescreend. Deze mensen hebben vaak zelf geen symptomen, maar kunnen de bacterie wel verspreiden naar andere (kwetsbare) mensen die hier ziek van kunnen worden, en worden daarom, in het maatschappelijke belang, behandeld.
De dragerschapsbehandeling bestaat uit verschillende maatregelen om huid en haren, maar ook kleding en linnengoed waarmee direct huidcontact was, goed te reinigen. Daarnaast krijgen zij vaak ook een antibioticakuur van zeven dagen. Dit kost hun, en ook hun MRSA-positieve huisgenoten, het volledige eigen risico, plús nog extra kosten voor bijvoorbeeld antibacteriële zeep.
Artsen in actie
Het is oneerlijk dat individuen financieel opdraaien voor een algemeen gezondheidsbelang, vinden Annette Westgeest, arts in opleiding tot specialist interne geneeskunde/infectieziekten en Merel Lambregts, internist-infectioloog bij het LUMC. Zij zijn ruim twee jaar geleden het gesprek gestart met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om MRSA-dragerschapsbehandeling vrij te stellen van het eigen risico.
Met steun van 15 landelijke partijen is het gelukt om dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Vervolgens heeft Tweede Kamerlid Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) dit onderwerp omarmt en een motie ingediend, die op 25 juni 2025 is aangenomen. De motie houdt in dat het ministerie van VWS gaat onderzoeken wat de financiële impact is van het uitsluiten van de behandeling van MRSA-dragerschap van het eigen risico. De verwachting is dat deze kosten zeer beperkt zullen zijn, en dat de uitkomsten de minister overtuigen om MRSA-dragerschapsbehandeling te vergoeden voor iedereen in Nederland.
Zie voor meer informatie over MRSA, de brief en de motie: www.mrsanetwerk.nl