Aanmoedigingsprijs Fleur, Koninklijke onderscheidingen en meer
&width=710&height=710)
Miranda Wetselaar-Glas ontvangt wetenschapsprijs NVTS
Op 4 april ontving drs. Miranda Wetselaar-Glas de wetenschapsprijs van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS). Wetselaar-Glas is sinds 2011 als tandarts-gnatholoog en tandarts-slaapgeneeskundige verbonden aan het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) in het LUMC.
Samen met haar co-auteurs kreeg Wetselaar-Glas de wetenschapsprijs voor het artikel 'Estimating the costs and analysing the precision of several diagnostic and treatment approaches for obstructive sleep apnea patients in the Netherlands, using timed automata modelling'. Het artikel werd gepubliceerd in het tijdschrift “Computers in Biology and Medicine”, met een impactfactor 7.0.
In samenwerking met de Universiteit van Twente werd een computermodel ontwikkeld waarmee werd aangetoond dat het diagnostisch en behandeltraject voor mensen met een verdenking op slaapapneu anders kan worden ingericht. Een slaaponderzoek is kostbaar en kent een lange wachttijd. Een traject met behulp van een vragenlijst en zuurstofsaturatiemeting is sneller en net zo precies. Met de wetenschapsprijs kan het onderzoek worden voortgezet.
NWO Team Science Award
De NWO Team Science Award erkent de meest inspirerende en effectieve onderzoeksteams die wetenschappelijke uitdagingen aangaan door middel van interdisciplinaire samenwerking. Elk jaar ontvangt één team €50.000 om hun samenwerking en bijbehorende activiteiten te bevorderen. Het winnende team van 2024 is: het AIRMEC-team, bestaande uit Nanda Horeweg, prof. Viktor Kölzer, dr. Tjalling Bosse, Sarah Volinsky, Jurriaan Barkey Wolf, Sonali Andani, Maxime Lafarge en Nikki van den Berg. Het team is een samenwerking tussen Nederlandse en Zwitserse onderzoeksgroepen. Het Nederlandse team van het LUMC heeft ruime ervaring met klinisch onderzoek, terwijl het Zwitserse team van het Universitair Ziekenhuis Basel gespecialiseerd is in computationele pathologie.
De uitreiking van de prijs vond op 16 april plaats in Utrecht, waarbij een beeldje werd overhandigd aan twee teamleden: dr. Tjalling Bosse en Nikki van den Berg.
Sen Zhang wint de Anthonia Kleinhoonte Award
Maandag 14 april mocht Sen Zhang, promovendus bij de sectie Endocrinologie van de afdeling Interne Geneeskunde, de Anthonia Kleinhoonte Award in ontvangst nemen voor de beste posterpresentatie tijdens het 3rd Dutch Chronobiology Symposium in Rotterdam. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.
Zhang ontving deze prijs voor zijn poster 'Late but not early excercise training alleviates steatotic liver disease trough the gut-liver axis'. Een eerdere studie binnen de sectie Endocrinologie waarbij Sen betrokken was, toonde in een klinisch relevant muismodel aan: om levervet te verlagen bij obesitas is laat sporten op een loopband effectiever dan vroeg sporten. Dit ging gepaard met een sterke verandering van de samenstelling van darmbacteriën.
Zhang onderzoekt hoe laat op de dag sporten invloed heeft op de levergezondheid. Tijdens intensieve inspanning maken spieren lactaat aan – een stof die ontstaat als ze energie produceren zonder zuurstof. Dit lactaat kan door de lever worden verwerkt en mogelijk bijdragen aan een beschermend effect. Volgens de tekstboeken wordt lactaat vervolgens in de lever weer omgezet tot glucose in de ‘Cori cyclus’. Echter ontdekte Zhang dat een deel van het lactaat via de darmbacteriën wordt omgezet in acetaat, een vetzuur met een korte keten. Dit acetaat bereikt via de poortader de lever, waar het een ontstekingsremmend effect kan hebben. Opvallend genoeg zorgt laat op de dag sporten voor veel meer aanmaak van acetaat dan vroeg sporten. Met behulp van stabiele isotoopstudies onderzoekt hij nu verder waarom dat zo is.
Daniëlle Sol winnaar van Aanmoedigingsprijs Fleur 2025
Donderdag 17 april was er een gezonde spanning voelbaar in collegezaal 5 van het LUMC. Vier talentvolle onderzoekers presenteerden daar hun onderzoeksvoorstel voor de Aanmoedigingsprijs Fleur 2025.
Deze prijs wil jonge studenten en promovendi aansporen om onderzoek te doen naar complexe psychiatrische aandoeningen bij jongeren, met als doel om tot betere diagnostiek en behandelingen te komen. De prijs is in het leven geroepen door de ouders en zus van Fleur, die helaas door zelfdoding is overleden. De familie hoopt met hun initiatief jonge onderzoekers aan te zetten voor meer onderzoek naar en voor jongeren.
Alle kandidaten wisten hun persoonlijke ervaringen en motivatie op een heldere en overtuigende manier te vertalen naar een gedreven en gepassioneerd onderzoeksvoorstel, om tot nog betere hulpverlening te komen voor jongeren met complexe mentale problemen.
Daniëlle Sol, gz-psycholoog bij GGZ Noord-Holland-Noord, werd de uiteindelijke winnaar. Daniëlle is een werkveld gedreven behandelaar die duidelijk maakte waarom juist vier weken intensieve Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) in combinatie met een andere techniek, een waardevolle toevoeging kan zijn in de behandeling voor jongeren en jongvolwassenen met een eetstooris. De beoordelingscommissie vond de haalbaarheid van haar project erg hoog, met oog voor urgentie bij de doelgroep.
Eveline van Vliet gaf een presentatie over de status van haar onderzoek naar zelfbeschadiging onder jongeren in een klinische setting. Eveline won in 2024 de Aanmoedigingsprijs Fleur.
Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.
Magnus Palmblad benoemd tot Head of Node voor ELIXIR-NL
Dr. Magnus Palmblad is recentelijk benoemd tot Head of Node, voor de Nederlandse tak van the European Bioinformatics Research Infrastructure van ELIXIR-NL.
De Nederlandse tak van ELIXIR wordt gehost door Health-RI, een Nederlands initiatief om een nationale geïntegreerde gezondheids- en levenswetenschappelijke data-infrastructuur voor onderzoek en innovatie op te bouwen. ELIXIR ondersteunt minder ontwikkelde Europese landen bij het bouwen van infrastructuren door kennisuitwisseling en technische ondersteuning, wat zorgt voor efficiëntie en interatie op Europees niveau.
Koninklijke onderscheiding voor (oud-)LUMC'ers tijdens lintjesregen
Verschillende (oud-)LUMC-medewerkers hebben op 25 april een Koninklijke onderscheiding gekregen. Het gaat om Loes van Groningen, Nicole Donkel, Bert van Hemert en Marga Deenen. Elk jaar vindt op de dag voor Koningsdag traditiegetrouw de lintjesregen plaats. Op deze dag worden personen geëerd die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving, zowel in hun werk als in vrijwilligersverband.
Foto: Loes van Groningen en Nicole Donkel | Bert van Hemert
Loes van Groningen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Loes van Groningen heeft op 25 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Naast haar jarenlange inzet voor het LUMC, zet(te) zij zich onder andere in als voorzitter van het bestuur van de Vrienden van Topaz en als voorzitter van Gewoon Wonen. Dit is een initiatief van jonge mensen met een progressieve spierziekte dat tot doel had zelfstandig wonen voor deze groep mogelijk te maken in Leiden. Dit heeft geleid tot de nieuwbouw van een prachtige voorziening aan de Middelstegracht in Leiden dat in 2022 is geopend.
Haar loopbaan begon in 1981 als stagiaire diëtiek bij de hoteldienst in het Academisch Ziekenhuis Leiden (de voorloper van het LUMC). In de jaren die volgden, was zij voorzitter van de personeelsraad en ruim 27 jaar lang secretaris van de raad van bestuur. Als directeur Bouwzaken was Van Groningen de spil in alle huisvestingsvraagstukken- en opgaven van het LUMC. Zij was ook de contactpersoon naar de lokale overheden voor de ontwikkeling van de openbare ruimte, bereikbaarheid van het LUMC en veiligheid op het terrein. Ook is zij directeur van Medipark BV waarbij zij betrokken was bij het transformeren van het oude administratiegebouw van het Academisch Ziekenhuis Leiden tot een plek waar zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen. Deze functie bekleedt zij na haar pensionering nog voor minstens een jaar.
Daarnaast is Van Groningen al jaren lid van de ondernemersvereniging Leiden Bio Science Park en was zij meer dan 20 jaar voorzitter van de adviesgroep DHAZ, die namens de Nederlandse Vereniging van Universitair Medische Centra de verantwoording en verdeling van de rijksbijdrage aan bouwgelden mede heeft opgezet en coördineerde voor alle UMC’s.
Ze wordt dan ook niet voor niets omschreven als een gedreven medewerker die altijd klaarstaat voor de organisatie en een niet aflatende energie stopt in de verbetering van het LUMC.
Nicole Donkel - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Donkel ontvangt deze onderscheiding vanwege haar uitzonderlijke inzet voor kinderen in de zorg en haar jarenlange vrijwillige bijdragen aan de gemeenschap. In haar rol bij het WAKZ (Kinderziekenhuis), waar zij zich onbezoldigd inzet voor het project Berendokters, helpt zij kinderen op een unieke manier omgaan met hun ziekte en angst voor artsen.
Daarnaast was zij, sinds begin van deze eeuw, jarenlang betrokken bij de organisatie van de Nationale Straatspeeldag in Leiderdorp. Ook initieerde zij een jaarlijkse kledingbeurs waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de Stichting Villa Joep, die zich richt op kinderkankeronderzoek. Dankzij haar inzet kreeg de stichting niet alleen financiële steun, maar ook meer bekendheid.
Sinds 2017 is zij medeoprichtster/bestuurslid van Stichting Hospital Hero, voor het verminderen van stress en angst bij kinderen die medische behandelingen ondergaan. Onder haar leiding werd de Hospital Hero app ontwikkeld, die inmiddels al meer dan 3.000 kinderen hielp en in 2024 de ‘Klokhuis Wetenschapsprijs’ ontving.
Bert van Hemert - Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Van Hemert is decennialang werkzaam geweest als psychiater en universitair (hoofd)docent (universiteit Leiden) en later hoogleraar psychiatrie (LUMC). Van 2003 tot 2011 was hij hoofd zorg bij het bureau 24-uurszorg van Parnassia Groep te Den Haag.
Daarna ging hij aan de slag in het LUMC als hoofd van de afdeling psychiatrie. In 2014 kwam daar het bestuur van divisie 3 van het LUMC bij. Daaronder vallen naast de afdeling psychiatrie ook de afdelingen dermatologie, kno, kindergeneeskunde, neurologie, neurochirurgie, obstetrie en gynaecologie, oogheelkunde, pathologie, public health en eerstelijnsgeneeskunde.
In april vorig jaar ging Van Hemert met emeritaat.
Marga Deenen - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Vrijwilliger en bestuurslid actief bij de Nederlandse Rugbybond. Voorvechter van meisjes/dames rugby. Sinds 1984 actief bij DIOK. Tegenwoordig waarnemend voorzitter.
LUMC werkt mee aan project ‘Zorg op afstand’
Het LUMC is een van de partners in het nieuwe project Zorg op afstand. Onder aanvoering van Ancora Health en in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en technologiebedrijf Valtes wordt gewerkt aan een slimme manier om mensen thuis beter te begeleiden.
In dit project worden onder andere thuismeting, leefstijladvies en digitale ondersteuning voor mantelzorgers samengebracht in één digitaal platform. Zo kunnen mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten goed worden gemonitord, zonder dat zij telkens naar het ziekenhuis hoeven te komen. Het doel van Zorg op afstand is om zorg persoonlijker, toegankelijker en toekomstbestendig te maken. Dit draagt bij aan een gezonder leven voor patiënten en minder druk op de zorg.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de Europese Unie en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).