Frans-Leids lab moet regeneratieve geneeskunde naar hoger plan tillen
© Ambassade de France aux Pays-Bas
&width=710&height=710)
Het lab, genaamd het International Joint Lab, is een samenwerking tussen de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC, onder leiding van Franck Lebrin en Ton Rabelink, en de afdeling Physics for Medicine van Inserm, onder leiding van Mickaël Tanter en Mathieu Pernot.
Lebrin: "De afgelopen jaren heeft Inserm baanbrekende ultrasound-technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om de doorbloeding en werking van volledige organen in beeld te brengen tot op microscopisch niveau. Dankzij de samenwerkingsovereenkomst kunnen we deze technologie ook in het LUMC toepassen om nieuwe methoden te ontwikkelen in modellen van microvasculaire ziekten en deze uiteindelijk toe te passen in klinische studies."
Vroegtijdig opsporen en effectiviteit nieuwe behandelingen bestuderen
De technologie maakt het mogelijk afwijkingen aan de kleine vaten bij verschillende ziektes vroegtijdig op te sporen en het effect van nieuwe behandelingen te onderzoeken. "Binnen het International Joint Lab zullen we de technologie verder ontwikkelen voor toepassingen in de regeneratieve geneeskunde – één van de speerpunten en expertises van het LUMC", zegt Lebrin, die ook lid is van het Inserm Abroad Network, waar negen toponderzoekers over de hele wereld deel van uitmaken.
'Gezondheidszorg vernieuwen door gezamenlijk op te trekken'
De ondertekening vond op 2 juli plaats op de Franse residentie in Den Haag, op uitnodiging van de Franse ambassadeur François Alabrune. Decaan Marlies Reinders tekende namens de raad van bestuur van het LUMC en voorzitter Didier Samuel namens Inserm.
Reinders is verheugd met de ondertekening. "Samenwerking op regionaal, nationaal en internationaal niveau is van groot belang voor het succes van het LUMC. Alleen door gezamenlijk op te trekken met onze partners kunnen we de gezondheidszorg vernieuwen. Ik ben daarom verheugd om deze overeenkomst te tekenen en onze banden met Inserm te verstevigen."
Frans-Nederlandse samenwerking
De ondertekening was onderdeel van een receptie, die in het teken stond van een bredere samenwerking tussen Frankrijk en Nederland op het gebied van medisch onderzoek. Naast het International Joint Lab werden nog twee samenwerkingsovereenkomsten getekend, waaronder een Memorandum of Understanding tussen Regenerative Medicine Crossing Borders (RegMed XB) en Inserm. In deze overeenkomst spreken beide organisaties de intentie uit om verdere internationale samenwerking op het gebied van regeneratieve geneeskunde aan te gaan. Het LUMC is onderdeel RegMed XB.
Frankrijk en Nederland bevestigen daarmee hun gezamenlijke ambitie om innovatieve, duurzame oplossingen te ontwikkelen ten dienste van patiënten, en zo bij te dragen aan de Europese strategische autonomie op het gebied van gezondheid.