Hoe een nieuwe generatie huisartsen voorbereid wordt op de toekomst

19 mei 2025
leestijd
Groeiende zorgvraag, complexere context en hogere werkdruk: er komen veel uitdagingen op huisartsen af. Voorspellen wat er gaat gebeuren kan niet, maar inspelen op de ontwikkelingen wel. En dat is precies wat de huisartsenopleiding van het LUMC doet.

Charlotte de Neve

Charlotte de Neve

Toekomstbestendig onderwijs

Er zijn geen kant-en-klare oplossingen om de uitdagingen het hoofd te bieden. Charlotte de Neve, hoofd huisartsenopleiding LUMC: “Het vraagt om een andere organisatie van de zorg. Dat zijn grote vraagstukken waar de landelijke politiek en de beroepsverenigingen ook hun hoofd over breken.”

“Tegelijkertijd leiden wij samen met ongeveer 160 praktijken in de regio wel mensen op die in dit werkveld gaan werken. Daarom staan we in de opleiding en nascholingen voor opleiders, stil bij hoe je in kunt spelen op de situatie. Bijvoorbeeld door te kijken naar maatschappelijke en digitale ontwikkelingen, en welke zorgvragen meer gaan spelen. Opleiders en de artsen in opleiding tot specialist (aios) denken samen na over wat dit voor hen betekent, in de huisartsenpraktijk en hoe ze zich kunnen verhouden tot een toekomst die best wel onzeker is. We kunnen niet alles oplossen vanuit de opleiding, maar we kunnen er wel samen over nadenken.”

Context en samenwerking

Belangrijk in de opleiding blijft de communicatie tussen arts en patiënt, het leren omgaan met onzekerheid en om altijd de context van de patiënt te zien. “Hoofdpijn, moeheid, buikpijn, er zijn allerlei lichamelijke klachten die soms voortkomen uit iets anders dan een medische oorzaak. Bijvoorbeeld uit schulden of stress.”

Ook is er speciale aandacht voor samenwerking met andere zorgprofessionals. “In de opleiding volgen de aios onderwijs samen met aios ouderengeneeskunde, aios van andere medisch specialismen en sociaal werkers. Ook lopen ze stage op de Spoedeisende Hulp. Hopelijk verlaagt dit de drempel om elkaar in de toekomst op te zoeken.”

Praktijk afgestemd op behoeften groepen patiënten

Een andere belangrijke factor in de opleiding is medisch leiderschap: “Het gaat dan om de vraag: hoe zorg ik voor mijn groep patiënten? Je kunt je praktijk aanpassen op de behoeften van jouw groep patiënten. Als er in de wijk veel mensen met psychische problematiek zijn, dan kun je nadenken over meer GGZ-praktijkondersteuners. Wat je ook ziet, is dat het welzijnsloket van de gemeente in de praktijk zit. Dat zorgt voor korte lijntjes met welzijnsprofessionals en dat mensen die het loket anders niet zouden vinden, deze nu wel makkelijk vinden. Ook helpt dit een huisarts ook zelf om beter te kunnen filteren wat medische hulp en wat welzijnshulp is. Die korte lijntjes zorgen er daarnaast voor dat zorgprofessionals minder dingen dubbel doen. Zonde van de tijd van zowel de patiënt als de professionals.”

Hiervoor is het belangrijk om te weten wat de behoeften zijn van een groep patiënten. “We zijn in het LUMC heel goed in zorg gericht op specifieke groepen patiënten (populaties). We koppelen data aan de behoeften van een populatie. Dat doen we binnen de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde in het LUMC, waaronder ook de Health Campus in Den Haag valt.”

Digitalisering

Ook voor digitale ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie, is aandacht. “Er zijn nu al systemen die consulten opnemen en uitwerken, zodat je dit alleen maar hoeft te checken. De ontwikkelingen gaan sneller dan we het onderwijs kunnen ontwikkelen, maar je kunt wel lijnen meegeven. Bijvoorbeeld hoe je er op een verantwoordelijke manier mee werkt.”

Nieuwe generatie huisartsen

In de huisartsenpraktijk van de toekomst blijft de context van patiënten belangrijker dan ooit. Om die te blijven zien en toekomstbestendige zorg te kunnen leveren, zijn korte lijntjes met andere zorg- en welzijnsprofessionals nodig. Daarnaast gaan digitale ontwikkelingen snel en is inspelen op de behoeften van groepen patiënten een must. Samen met andere universitair medisch centra en de beroepsvereniging werkt het LUMC aan toekomstbestendig onderwijs voor huisartsen in spé.

De Neve: “We hebben immers allemaal hetzelfde doel: toekomstige huisartsen voorbereiden op een werkveld waar ze later heel gelukkig in kunnen werken. Het huisartsenvak is een ontzettend mooi vak dat je helemaal kan vormgeven zoals jij dat als huisarts wil. Ik ben trots dat dat we de maatschappelijke ontwikkelingen goed kunnen verwerken in de opleiding en dat we daadwerkelijk zoveel huisartsen opleiden. Wij zorgen ervoor dat ze de tools in hun rugzak hebben zitten die ze nodig hebben.”

Vandaag is het Wereld Huisartsendag. Een dag om de rol en bijdrage van huisartsen in de zorg te benadrukken.

Strategie-Banner-Onderwijs van de toekomst.png