Osteoporose (botontkalking)

Behandeling

Osteoporose is goed te behandelen. Als bij u osteoporose is vastgesteld, gaan we op zoek naar een behandeling die het beste bij uw situatie past. Een behandeling bestaat in ieder geval altijd uit leefstijladviezen. Daarnaast schrijven we mogelijk medicijnen voor. Zo versterken we de botopbouw en proberen we te zorgen dat uw eerste breuk ook meteen uw laatste blijft.

Welke behandelingen zijn er?

Osteoporose is goed behandelbaar. Met de juiste begeleiding en eventueel medicijnen kunnen we uw botten weer een stuk sterker maken.

Leefstijladviezen

Veel van de klachten die osteoporose met zich meebrengt kunnen we met leefstijladviezen onderdrukken of voorkomen. Een aanpassing van uw voedings- of leefpatroon kan al een groot verschil maken.  

 • De internist-endocrinoloog geeft een patient leefstijladviezen tegen osteoporoseZorg dat u via eten en drinken voldoende kalk (calcium) en vitamine D binnenkrijgt. Deze maken het bot sterker. Kalk zit onder meer in zuivelproducten
 • Zorg dat u regelmatig buiten komt. In de zomermaanden is een half uur per dag genoeg. Zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D in de huid. In de wintermaanden kunt u tabletten vitamine D slikken. Een dagelijkse dosis van 10 tot 20 microgram is het beste. In sommige voedingsmiddelen zit ook vitamine D, maar deze hoeveelheid is beperkt.
 • Lopen verbetert de botkwaliteit. Een half uur per dag stevig wandelen levert al veel op. Daarnaast zorgt bewegen voor meer conditie en meer spierkracht. Dit verkleint weer de kans om te vallen. Ook andere vormen van beweging waarbij u de botten belast, zoals tennissen en tuinieren, zijn gunstig voor de botopbouw.
 • Soms is het goed –zeker bij wervelbreuken– om extra op uw houding te letten. Het kan nuttig zijn een therapie te volgen die hier specifiek op is gericht, zoals Mensendieck of Caesartherapie. 
 • Wees matig met alcohol en koffie. Ook adviseren we te stoppen met roken. Roken en meer dan drie glazen alcohol per dag verlagen de botdichtheid en verhogen de kans op botbreuken.

Medicijnen

Een aanpassing van uw leefstijl is niet altijd voldoende om uw botten weer sterk te maken. In dat geval schrijven we ook medicijnen voor. Er zijn meerdere middelen waar u baat bij kunt hebben bij osteoporose:

 • Bisfosfonaten. Deze gaan de botafbraak tegen. U krijgt de middelen toegediend via een infuus (eenmaal per jaar of elke 3 maanden) of u neemt ze in via tabletten. Meestal geldt dit voor een periode van 5 jaar. De arts bespreekt daarna met u of de behandeling wordt voortgezet.
 • Injecties met denosumab. Deze remmen de botafbraak en bevorderen de botopbouw. De injecties worden elk half jaar gegeven. Dit gebeurt in het ziekenhuis, door uw huisarts, of door uzelf. In het laatste geval legt een gespecialiseerd verpleegkundige uit hoe dit in zijn werk gaat. Ook denosumab wordt vaak voor een periode van 5 jaar voorgeschreven, waarna u een gesprek hebt over wel of niet doorgaan.
 • Injecties met teriparatide. Deze stof lijkt op het hormoon van de bijschildklier en stimuleert de botopbouw. De injecties voert u dagelijks zelf uit, voor maximaal 24 maanden. Daarna volgt een behandeling met een bisfosfonaat of met denosumab.  
 • Calciumtabletten met vitamine D3.  Of aparte tabletten of vloeistof met vitamine D3.
 • Pijnstillers. Deze schrijven we voor als u pijn hebt na een botbreuk. 

Let op: Vanaf 1 januari 2019 zijn er met betrekking tot het vergoeden van calcium/vitamine D supplementen de volgende veranderingen van toepassing.


 • Calcium (zonder vitamine D) in de dosering 500 of 1000mg wordt niet meer vergoed, evenals colecalciferol 400, 800 of 1000IE. Calcichew 500/400 en Kalcipos worden ook niet meer vergoed.
 • De combi-preparaten calcium/vitamine D (500/800 of 1000/800), colecalciferol 5600IE (wekelijkse dosering) en de colecalciferol 50.000IE blijven wel in het vergoedingenpakket. Bekijk ook de volledige lijst.

Gebruikt u een van deze middelen? stop deze dan niet zomaar zonder overleg met uw specialist of huisarts.

Wat is de prognose?

Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Wereldwijd zoeken medische centra en instellingen naar nieuwe medicijnen tegen botontkalking. Ook binnen het LUMC zoeken we continu naar betere methoden om osteoporose op te sporen en te behandelen. Uw arts vraagt u mogelijk of u mee wilt doen aan een wetenschappelijk onderzoek. U kunt het ook zelf aangeven als u hier in geïnteresseerd bent.