Gezond de zomermaanden in!

20 mei 2025
leestijd
Een gezond recept van geroosterde aubergines met een frisse twist van yoghurt en granaatappelpitjes, naar een recept van de keukenlegende Yotam Ottolenghi.

Benodigdheden (voor 2-4 personen)

  • 50 mg saffraan (optioneel)
  • 3 eetlepels water
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 aubergines
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes (optioneel)
  • 4 eetlepels verse granaatappelpitjes
  • 20 verse munt- of basilicumblaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Bereidwijze

  1. Snijd de knoflook fijn. Hak de munt- of basilicumblaadjes in grove stukken. Indien saffraan gewenst in de saus: laat de saffraan 5 minuten trekken in een kommetje met heet water.
  2. Doe de knoflook (en eventueel de saffraan) in een schaal met daarin de Griekse yoghurt, de helft van de olijfolie, citroensap en zout naar smaak. Klop dit geheel tot een gladde saus en zet de saus afgedekt in de koelkast (maximaal 3 dagen van tevoren).
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  4. Leg bakpapier op een bakplaat. Halveer de aubergines in de lengte en snijd de aubergine kruislings in, zorg hierbij wel dat het vel heel blijft. Besprenkel de halve aubergines met de rest van de olie en met peper en zout naar smaak.
  5. Rooster de aubergines circa 40 min in de oven en laat daarna afkoelen.
  6. Leg de geroosterde aubergines op een plat bord of schaal en verdeel de (saffraan)yoghurtsaus hierover
  7. Bestrooi het verder met granaatappelpitjes en eventueel met pijnboompitjes en de gesneden munt- of basilicumblaadjes.

Bronnen

Albert Heijn Allerhande  
Culy
Ottolenghi