Patiëntenfolder

Starre bronchoscopie

Binnenkort ondergaat u een onderzoek met behulp van een metalen holle buis (starre bronchoscoop) van de luchtwegen. Dit heet een ‘starre bronchoscopie’. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt .

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Longziekten.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Omdat u onder algehele narcose gaat, krijgt u vóór het onderzoek een preoperatieve screening op de Anesthesie-polikliniek. Hiervoor krijgt u een verwijzing van de longarts. 

  

Kleding 

U krijgt op de afdeling een operatiejasje. Sieraden of andere kostbaarheden kunnen kwijtraken. U kunt ze daarom beter thuis laten. 

  

Opname 

U wordt vóór het onderzoek op de verpleegafdeling opgenomen. Meestal is dat de ochtend van de dag dat het onderzoek plaatsvindt. Kijk hier hoe u zich kunt voorbereiden.  

Medicijnen 

Sommige medicijnen hebben invloed op het onderzoek. Volgt u daarom onderstaande instructies.  

Antistolling 

Gebruikt u bloedverdunners (bijvoorbeeld Ascal, Plavix of de nieuwe antistollingsmiddelen)? Meld dit dan aan uw arts. Deze zal dan bepalen of de bloedverdunner tijdelijk gestopt kan worden. Gebruikt u een bloedverdunner die de trombosedienst doseert (zoals fenprocoumon (Marcoumar®) of acenocoumarol), dan moet de trombosedienst de dosering hiervan aanpassen. In dat geval moet u, zodra de datum van het onderzoek bekend is, contact opnemen met de trombosedienst. Op de dag van het onderzoek is een INR-bepaling nodig. 

Glucoseregulerende medicijnen

Heeft u diabetes mellitus, dan krijgt u van uw arts advies over het aanpassen van uw bloedsuikerregulerende medicijnen. Op de afdeling zullen uw medicijnen ook worden geregeld. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige. 

Eten en drinken 

U mag vanaf 24.00 uur de dag voor het onderzoek niets meer eten. Tot 6 uur voor de ingreep mag u heldere vloeistof zonder koolzuur drinken zoals water, thee zonder melk, appelsap. 

Bent u verhinderd? 

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Waar moet u zich melden? 

U wordt altijd opgenomen op de verpleegafdeling. In de afsprakenbrief staat waar u zich moet melden. De gastvrouwen/-mannen in de centrale hal wijzen u graag de weg. 

Voorbereiding op de verpleegafdeling 

Een verpleegkundige ontvangt u op de verpleegafdeling en wijst u uw bed. U krijgt een operatiejasje aan. Er wordt een infuusnaald ingebracht en een polsbandje omgedaan met uw gegevens. 

Het onderzoek 

Het onderzoek vindt plaats op de operatiekamer. U wordt hier vanaf de verpleegafdeling naartoe  gebracht. De anesthesist brengt u onder narcose en bewaakt uw ademhaling, hartslag en bloeddruk. De longarts en endoscopieverpleegkundigen voeren het onderzoek bij u uit. 

U ligt op uw rug met het hoofd iets achterover gekanteld. De longarts brengt de starre buis tussen de stembanden naar de grote luchtpijp. Het onderzoek en/of behandeling worden uitgevoerd zoals met u is besproken.  

Soms worden er met een tang biopten afgenomen. 

Door deze starre buis kunnen er verschillende soorten behandeling plaatsvinden: 

Laserbehandeling:

Bij een laserbehandeling wordt er een katheter met aan de tip een laser door de scoop ingebracht. Het te behandelen gebied wordt plaatselijk met hitte van de laser behandeld.  

Cryobehandeling:

Een cryosonde is een katheter met speciale tip. Bij een cryobehandeling wordt de cryosonde door de starre scoop  naar het te behandelen gebied gebracht. De arts behandelt het gebied vervolgens met ‘cryo’. Dit is een soort bevriezing met stikstof. 

Stent plaatsen:

Soms is het nodig om een stent te plaatsen. Dit is een flexibel buisje dat de luchtweg openhoudt. De stent wordt door de starre scoop ingebracht. 

Na afloop wordt de starre scoop verwijderd. 

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek zelf duurt ongeveer 60 minuten. Dit is afhankelijk van welke behandeling er tijdens het onderzoek nodig is. 

Na het onderzoek  

Na het onderzoek blijft u op de uitslaapkamer (verkoever) van het OK-centrum totdat u voldoende helder bent. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van een eventueel biopt bij uw vervolgafspraak op de polikliniek. De longarts bespreekt de resultaten van het onderzoek met u.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Over het algemeen is het onderzoek veilig en zult u weinig last ervaren. Wel kunt u achteraf door de starre buis keelpijn hebben. Dit kan een dag of iets langer duren. Er is een kleine kans op problemen (complicaties) zoals een bloeding of koorts.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Eventuele leefregels voor na het onderzoek heeft uw behandelend arts met u besproken.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de endoscopieafdeling van de Longziekten. Dat kan op werkdagen tussen 9.00 – 11.00 uur via telefoonnummer 071-526 35 57 of met de polikliniek Longziekten via telefoonnummer 071-526 19 28.  

Kijk ook op mijnlumc.lumc.nl/mijnlumc/#/portal

Bij medische problemen na de scopie kunt u contact opnemen met het LUMC via 071-526 91 11 en vragen naar de dienstdoende longarts.