Patiëntenfolder

Poliklinische ingreep dermatologie: ingreep en leefregels

Lees meer over poliklinische ingreep dermatologie.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.

Onze zorg

Wat is Poliklinische ingreep dermatologie: ingreep en leefregels?

U hebt binnenkort een poliklinische ingreep. Deze zal worden uitgevoerd door de dermatoloog (i.o.). U kunt na de ingreep direct naar huis. In deze folder leest u over de voorbereidingen voor en leefregels na de behandeling thuis.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het is voor de ingreep niet nodig om nuchter te zijn; u kunt voor de ingreep dus gewoon eten en drinken. Om zorgverzekerings- en veiligheidsredenen mag u na de ingreep niet autorijden en kan fietsen onverstandig zijn. Wij adviseren u dan ook om iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen, of om met het openbaar vervoer te komen.   

Medicijnen, pacemaker/ICD en allergieën   

Als u bloedverdunners gebruikt, geef dit dan aan als de arts de ingreep wil inplannen. In sommige gevallen moet de dosering worden aangepast of het gebruik tijdelijk worden gestaakt. Bent u onder controle bij de trombosedienst en slikt u Acenocoumarol of Fenprocoumon, dan moet de dermatoloog een formulier invullen voor de trombosedienst, of u vragen contact op te nemen met de voorschrijvende arts. De trombosedienst neemt voor de ingreep contact met u op over een aangepast schema, indien mogelijk. Hebt u een pacemaker of ICD, geef dit dan voor de ingreep aan de dermatoloog aan, dan kan hij/zij hiermee rekening houden. Bent u allergisch voor bepaalde genees- of verbandmiddelen, geef dit dan door.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

U wordt door de assistente naar de behandelkamer gebracht. Als er iemand met u meekomt, blijft deze in de wachtkamer achter. Alleen in bijzondere gevallen mag iemand mee (bijvoorbeeld een volwassene die een kind begeleidt) de behandelkamer in. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Uw gegevens worden gecontroleerd. Het te behandelen gebied wordt afgetekend, verdoofd en gedesinfecteerd. De prik van de verdoving kan even pijn doen, maar de ingreep zelf is pijnloos. Om zo steriel mogelijk te werken, wordt het operatiegebied afgedekt met een steriele doek. Tijdens de behandeling kunt u gewoon met de arts en assistente praten. Na de ingreep wordt de wond afgedekt met een pleister of een verband. De assistente en/of arts maakt afspraken met u over de wondverzorging en het verwijderen van de hechtingen.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Als er weefsel is opgestuurd voor onderzoek, is de uitslag meestal na twee weken bekend. Hiervoor krijgt u een controle- of telefonische afspraak met de arts.

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Verwijderen hechtingen

Wanneer u hechtingen heeft zal er een afspraak worden gemaakt om ze door de assistente te laten verwijderen. Dit wordt in principe op de polikliniek gedaan en niet bij de huisarts.  

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Eerste dagen 

De wond moet de eerste 2 dagen droog blijven. Hierna mag u de pleister en eventuele siliconengaas (doorzichting gaas) verwijderen en weer kort douchen. Een nieuwe pleister is niet nodig. De wond mag niet te veel verweken (niet in bad, zwemmen of sauna), maar spoel de wond wel iedere dag kort met lauw water en dep de wond droog. De eventuele hechtstrips moet u laten zitten; die mogen dus nat worden. De hechtstrips gaan er vanaf wanneer de hechtingen worden verwijderd (meestal na 7 of 14 dagen). Vallen de hechtstrips er al eerder af met het douchen, dan hoeven ze niet opnieuw aangebracht te worden.  

Als de wond gesloten is met een huidtransplantaat, moet het verband gedurende 4 tot 7 dagen blijven zitten en mag het niet nat worden. Dit verband wordt op de polikliniek verwijderd. Als de wond om bepaalde redenen niet gesloten wordt, maar alleen verbonden is met een verband, krijgt u hiervoor speciale adviezen.  

Huidreactie & genezing

Gedurende enkele dagen na de ingreep kan de wond helder vocht afscheiden en de eerste weken is de wond nog rood. Dit is een normale reactie. In de loop van de tijd trekt de roodheid bij. Op de plaats van de wond kan een korst ontstaan. Elke operatiewond geeft een litteken. De eerste paar maanden kan het litteken wat strakker aanvoelen, daarna wordt het vaak wat soepeler. U kunt het litteken lichtjes masseren met een vette crème of zalf om het soepel te houden. Er kan een kleurverschil zijn met de omliggende huid. Een normale littekengenezing kan maanden tot een jaar duren.   

Complicaties

Een blauwe plek na de behandeling is niet ongewoon.   

Wanneer de wond blijft bloeden, moet u deze eerst 20 minuten afdrukken met een schone (thee)doek. We raden u af tussendoor te controleren of het bloeden gestopt is. Als de bloeding na twintig minuten niet is gestopt, adviseren wij u contact op te nemen.   

Als u na enkele dagen toenemende roodheid, pusuitvloed of pijn rond de wond opmerkt en/of koorts ontwikkelt, adviseren wij u ook contact op te nemen met de polikliniek of – buiten kantoortijden – met de Centrale van het LUMC. Dit kunnen namelijk tekenen zijn van een wondinfectie.  

Advies  

Lichamelijke inspanning

Probeer de uren na de ingreep rustig aan te doen. Rust bevordert de genezing. Houd er rekening mee dat u enkele dagen na de ingreep misschien niet kunt werken, sporten en/of geen zware arbeid kan verrichten. Dit kan namelijk spanning op de hechtingen veroorzaken, waardoor de genezing van de wond vertraagt en verslechtert. Het is mogelijk dat de arts u aanvullende adviezen geeft.   

Pijnstillers 

Bij pijn mag u gedurende enkele dagen maximaal vier keer per dag 1000 mg paracetamol (geen aspirine, ibuprofen, diclofenac of soortgelijke medicatie) innemen, maar dit is meestal niet nodig.   

Zonlicht 

Voor een optimale genezing moet u het litteken tegen de zon beschermen.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met:  

Polikliniek Huidziekten  

Tijdens kantooruren bereikbaar tussen 9.00-13.00 uur en van 14.00-16.00 uur (behalve op woensdagmiddag) via telefoonnummer 071-526 26 30   

Bij spoed buiten kantoortijden   

De Centrale van het LUMC via telefoonnummer 071-526 91 11. Vraag naar de dienstdoende dermatoloog.