Skeletscintigrafie

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie: Nucleaire Geneeskunde;

U hebt een afspraak voor een botscan, een zogenoemde skeletscintigrafie, bij de Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder leggen we u uit hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een skeletscintigrafie?

Een skeletscintigrafie is een onderzoek van het skelet. We noemen dat ook wel botscan. Hierbij kunnen met behulp van radioactieve stof ziekteprocessen aan het skelet worden afgebeeld, zoals ontstekingen,  goedaardige botziektes, breuken of kankercellen. Als het nodig is, kunnen we op deze manier ook bekijken hoe sommige delen van het skelet doorbloed worden. 

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal kan namelijk de metingen verstoren. 

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan moet u tot 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.

Risico’s en bijwerkingen

De radioactieve stof produceert slechts een kleine hoeveelheid straling. In deze lage dosering is die niet schadelijk. Er zijn geen bijwerkingen en u plast de stof binnen 24 uur weer uit. Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen. Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. 

Eten en drinken

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.  Het is belangrijk dat u tijdens het wachtgedeelte van het onderzoek veel drinkt en veel plast. 

Wat moet u meenemen?

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. 

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt of wanneer u lastig te prikken bent. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

U kunt zich melden bij de receptie van Nucleaire Geneeskunde, route 117. De gastvrouwen in de centrale hal van het LUMC wijzen u graag de weg. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelt de verpleegafdeling uw vervoer. 

Kinderen tot en met 5 jaar hebben voor het onderzoek eerst een afspraak bij de polikliniek Kindergeneeskunde, route 486. Een gespecialiseerde verpleegkundige van deze afdeling brengt dan het infuusnaaldje in. Daarna komt u naar Nucleaire Geneeskunde.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek krijgt u een beetje radioactieve stof ingespoten. Dit gaat via een prik in de arm. Deze stof wordt via het bloed opgenomen door het skelet. Dat duurt een tijdje. Er zit daarom bij voorkeur 3 uur tussen de toediening en het maken van de foto’s. U mag tijdens het wachten de afdeling verlaten.

Soms moet ook de doorbloeding van een gedeelte van het skelet worden onderzocht. In dat geval beginnen we meteen tijdens het inspuiten van de radioactieve stof met het maken van de foto’s. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens de overgebleven wachttijd mag u de afdeling verlaten. De rest van de procedure is hetzelfde als hierboven beschreven.   

Het is belangrijk dat u tijdens het wachten veel drinkt en veel plast. Dat bevordert de kwaliteit van de foto’s. Ook zorgt het ervoor dat u een gedeelte van de radioactieve stof sneller kwijtraakt. Zorg dat u vlak voor de opnamen een zo leeg mogelijke blaas hebt. Bij een volle blaas kunnen we namelijk moeilijker het bekken beoordelen.  

Tijdens het maken van de foto’s ligt u op een onderzoekstafel met boven en onder u een camera. Het apparaat beweegt langzaam over u heen en maakt tegelijkertijd foto’s. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Daarna kijkt de nucleair geneeskundige of alles duidelijk in beeld is gebracht. Als het nodig is, wordt er nog een extra opname gemaakt. Voor een zo goed mogelijke kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. 

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt ongeveer 4 uur. Dit is inclusief de wachttijd.

Uitslag

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek. 

Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via nuge_receptie@lumc.nl.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over nucleaire geneeskunde.