Lisanne Blauw, postdoc Endocrinologie 

Tijdens het tweede jaar van de studie Geneeskunde kreeg Lisanne Blauw de mogelijkheid om deel te nemen aan het MD/PhD-traject; een programma voor excellente studenten die zich tijdens hun studie al willen verdiepen in het onderzoek. En die kans liet zij niet zomaar voorbij gaan. “Onderzoek heeft mij altijd al getrokken.”

Nefrologie en endocrinologie spraken de jonge studente het meeste aan. “Ik was op zoek naar een interessante plek waarbij ik de vertaalslag kon maken van basaal labonderzoek naar de patiënt.” De afdeling Endocrinologie bleek voor haar een schot in de roos. “Hier bestond al een hele leuke onderzoeksgroep en vanuit hier ben ik aan een eigen project begonnen. Ik deed hier epidemiologisch onderzoek naar genetische factoren die invloed hebben op cholesterol- en energiemetabolisme.” 

Eerst een promotieonderzoek
Ondanks dat ze niks liever wilde dan verdergaan in het onderzoek, moest Lisanne eerst de studie Geneeskunde nog afmaken. “Ik miste hierin het technische aspect, het zogenoemde bèta-denken en de focus op het onderzoek.” Ze zette haar studie voort, maar de twijfel over haar studiekeuze sloeg steeds meer toe. “Gelukkig kreeg ik hier de kans om mijn coschappen uit te stellen en me eerst te focussen op mijn promotieonderzoek. Ik realiseerde me dat ik mezelf niet als arts op een verpleegafdeling zag werken en besloot om verder te gaan in de richting die me altijd heeft getrokken: het onderzoek.”  

Biomedical Engineering
En ondanks dat ze inmiddels haar promotieonderzoek al heeft afgerond, vervolgt ze haar studieloopbaan met een master Biomedical Engineering in Delft. “Van natuur- en wiskunde word ik blij. Daar ligt mijn hart. En het mooie is dat ik vanuit deze studie mijn passie kan combineren met geneeskunde.” De keuze voor een postdoc bij het LUMC was voor Lisanne dan ook heel logisch. “Met mijn onderzoek leg ik de link tussen de techniek en de kliniek.” 

3D-hartmodellen
Voor haar postdoc zette Lisanne een samenwerking op met de Universiteit Twente, waar heel technisch naar innovatieve mogelijkheden wordt gekeken. Zoals heart-on-chip, waarop we van menselijke hartcellen 3D-weefselmodellen bouwen, die vervolgens als studiemateriaal voor medicijnen kunnen dienen. “Het probleem met deze modellen is dat de hartcellen in de ‘chip’ werken op glucose en de hartcellen in ons lichaam vooral energie halen uit vetverbranding. Mijn promotietraject over energiemetabolisme bood mij een goede basis om te onderzoeken hoe we de hartcellen kunnen laten switchen van suiker- naar vetmetabolisme. Als dit lukt dan is het hartmodel een veel representatievere afspiegeling van het menselijk hart. “We kunnen medicijnen voor hart- en vaatziekten dan beter testen en bovendien meer realistische ziektemodellen nabootsen.”

Medicijnen testen
Voor dit onderzoek dook Lisanne dan ook weer het lab in. “Hier maken we een hartje na van slechts enkele millimeters groot. Dit heart-on-chipmodel is een soort stripje van hartweefsel dat samen kan trekken. Om te zorgen dat de cellen van metabolisme veranderen doen we veel testjes op deze modellen. We voegen bijvoorbeeld verschillende scheikundige stofjes of vetbolletjes toe.” Buiten een nauwkeuriger resultaat bij het testen van medicijnen, zal dit een vermindering in het aantal dierproeven opleveren. En voor Lisanne komt in dit onderzoek alles samen. “In de geneeskunde miste ik het technische aspect. Bij technische studies mis ik de vertaalslag naar de praktijk en het maatschappelijk doel dat het kan dienen. Ik kan nu tussen beide specialismes de brug slaan en klinische problemen oplossen met technologische innovaties.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!