Prasanna Iyengar, senior postdoc Cel en Chemische Biologie

“Moderne wetenschap doe je niet alleen”, zegt Prasanna Iyengar, (senior) postdoc bij de afdeling Cel en Chemische Biologie van het LUMC. Het onderstreept waar Prasanna in zijn werk het meeste waarde aan hecht: samenwerkingen. Het is de interdisciplinaire aanpak in de hedendaagse wetenschap die ervoor zorgt dat onderzoekers, zoals Prasanna, echt een impact kunnen maken. En die impact is waar het allemaal om draait, dat je een verschil kunt maken in de gezondheidszorg.

Prasanna richt zich in zijn werk op blaas- en borstkankeronderzoek. “Ik houd me het grootste deel van mijn tijd bezig met het ontwerpen en uitvoeren van experimenten, en het toetsen van hypothesen. Maar ik focus me ook op het bewerkstelligen van samenwerkingen, binnen en buiten het LUMC. Om dit te realiseren woon ik zowel nationale als internationale vergaderingen bij. Het LUMC geeft me daar ook de kans voor.” Maar als postdoc houdt Prasanna zich ook bezig met het opleiden en het begeleiden van master- en PhD-studenten en het schrijven van subsidieaanvragen. 

Het onderzoek
Prasanna’s onderzoeksprojecten zijn specifiek gefocust op weerstand van cellen bij kanker. “Weerstand bij kankerbehandeling is een bekend klinisch probleem. Er zijn de laatste jaren meerdere medicijnen ineffectief gebleken door onverklaarbare weerstand in patiënten. Het is ons doel om te begrijpen wat die weerstandmechanismen veroorzaakt door te kijken naar kankerprogressie op het moleculaire en cellulaire niveau.” Uiteindelijk werken we richting gepersonaliseerde medicijnen en de implementatie ervan. “Hoe de één reageert op een specifiek anti-kankermedicijn is niet hoe iemand anders erop reageert met eenzelfde kanker. Wat we nu zien is dat we soortgelijke kankers met dezelfde medicijnen behandelen bij verschillende patiënten, terwijl die medicijnen mogelijk niet bij alle patiënten het gewenste effect opleveren. Gelukkig heeft het LUMC hypermoderne onderzoeksfaciliteiten en geavanceerde technologieën die me in staat stellen om mijn onderzoek uit te voeren en naar gepersonaliseerde medicijnen toe te werken.”

Voorkomen en behandelen
Een manier om weerstand bij anti-kankermedicijnen te voorkomen is om onderzoek te doen naar de intracellulaire paden in kankercellen. Alle cellen die kankercellen bevatten ontvangen en reageren op signaleringen van hun omgeving. Dit wordt gerealiseerd door verschillende signalerende moleculen die in de micro-omgeving aanwezig zijn en die gedetecteerd worden door specifieke receptoren die gekoppeld zijn aan de cellen. Deze communicatie tussen cellen integreert en coördineert veel verschillende losse cellen die samen een organisme vormen. Daarnaast is elke cel ook geprogrammeerd om te reageren op specifieke extracellulaire signaleringsduidingen. Cel signaleringsonderzoek focust zich op het onderzoeken van de ruimtelijke en tijdelijke dynamieken van zowel de receptoren als de componenten van de gesignaleerde paden die geactiveerd worden door receptoren in verschillende celtypen. “We streven ernaar de paden die betrokken zijn bij weerstand bij anti-kankermedicijnen te identificeren en te targetten en dan de weerstand te blokkeren. We zoeken ook naar specifieke moleculaire biomarkers. Deze biomarkers worden meestal anders uitgedrukt in bepaalde typen kanker dan het (normale) omliggende weefsel. Door biomarkers vast te stellen in patiënten kunnen we bepalen hoe waarschijnlijk het is dat er kanker zal ontwikkelen en hebben we de mogelijkheid patiënten in een vroeg stadium behandelen.”

Samenwerkingen en het LUMC
In Prasanna’s missie om tot betere behandelingen voor blaas- en borstkanker te komen is één ding duidelijk: hij heeft andere experts nodig die hem helpen. “Als ik de top drie dingen van het LUMC zou moeten noemen, zou ik beginnen bij de collega’s. We werken in zo’n internationale omgeving die bestaat uit experts vanuit de hele wereld. En niet alleen opgeleide moleculair biologen zoals ik, ook chemici, bio-informatici, structureel biologen, klinisch specialisten en andere experts. Die interdisciplinaire benadering is wat ervoor zorgt dat we complexe onderzoeksvragen kunnen beantwoorden. Als ik alles alleen zou moeten doen zou het me al dertig jaar kosten om alleen al opgeleid te zijn in alle disciplines, en dan heb ik nog niet eens onderzoek verricht.” Wat daarnaast ook uitblinkt bij het LUMC is, zoals Prasanna het zegt: “De unieke combinatie bij het LUMC van het ziekenhuis en de onderzoekskant. Het is zeldzaam dat je in een organisatie werkt die zowel een kliniek als onderzoeksinstituut heeft. Je kunt je werk direct naar de klinische kant vertalen.” 

De toekomst
Prasanna heeft een duidelijke droom voor de toekomst: “Bepaalde typen kanker zijn meer prevalent in India, mijn thuisland. Het zou enorm voordelig kunnen zijn om mijn opgedane internationale netwerk en verkregen kennis bij het LUMC in te zetten om bij te dragen aan behandelingen voor kanker in India. Het LUMC doet zeer geavanceerde dingen die nog niet mogelijk zijn in India. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik bij het LUMC ben gekomen en hopelijk kan mijn thuisland profiteren van mijn opgedane kennis.”

Bekijk hier het werk van Prasanna.

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!