Leoni Abendstein, PhD-kandidaat

Naar het LUMC komen was voor de Oostenrijkse PhD-kandidaat Leoni Abendstein, werkzaam op de afdeling Cel en Chemische Biologie, een schot in de roos. “Ik droomde er altijd van om in het buitenland te wonen en werken. Toen een vriendin van mij me wees op deze beschikbare positie in het LUMC, was ik direct verkocht. Dit project is precies wat ik zocht.”

Het project
Het project is gericht op het verkrijgen van kennis over hoe delen van het complementsysteem, onderdeel van het immuunsysteem, werken. “Het complementsysteem is betrokken bij zo ongeveer elke activiteit van het immuunsysteem. Het is een cascade van zo’n vijftig eiwitten en helpt pathogenen verdedigen tegen bacteriële infecties. Maar het helpt het lichaam ook om zich te ontdoen van apoptotische cellen, cellen die aan het sterven zijn. Het complementsysteem reageert anders op bacteriën dan op het eigen lichaam. Hoe dit precies werkt weten we nog niet.” 

Leoni voert basaal onderzoek uit en gebruikt elektronmicroscopie om naar de moleculaire structuren in het complementsysteem te kijken en om te zien hoe deze structuren binden. “Ik maak vooral gebruik van tomografie om mijn data te verzamelen, denk aan een MRI-machine. In de basis gebruiken we dezelfde techniek, maar in plaats dat de machine om het monster draait, is de machine statisch en draaien we het monster. We willen ontdekken hoe het complementsysteem zich initieel bindt aan nanopatrone antigenen en of een specifiek patroon leidt tot een efficiëntere activatie.”

Veelzijdigheid
En om haar onderzoek succesvol uit te voeren moet Leoni van meerdere markten thuis zijn. Naast elektronmicroscopie als belangrijke onderzoekstool, maakt Leoni gebruik van een heleboel andere methoden om haar onderzoek uit te voeren. “Na het verkrijgen van mijn data moet ik veel achter de computer zitten en programmeren om mijn data zo goed mogelijk te analyseren.” Zo past ze ‘subtomogram averaging’ toe, waarbij ze veel kleine stukjes van het 3D-model dat ze heeft gegenereerd met elektronmicroscopie aan elkaar probeert te puzzelen om meer informatie en een beter begrip te krijgen over de structuren die ze onderzoekt. 

Samenwerking
Maar Leoni geeft toe dat je gemakkelijk de weg kwijtraakt als je al die methoden moet leren en toepassen. En juist om die reden zoeken onderzoekers elkaar op om elkaar verder te helpen met hun projecten. “We werken intensief samen, er is echt sprake van een grote gemeenschap”, vertelt Leoni. Die samenwerking zorgt ervoor dat individuen onvervangbaar worden, en dit teambelang is waar het LUMC volgens Leoni zo in uitblinkt. “Op zichzelf kan iedereen vervangen worden, maar de dynamiek in een team, die verkregen wordt door de perfecte mix van verschillende individuen, maakt projecten en werkgroepen uniek. Juist dan is ieder individu van cruciaal belang voor het gezamenlijke doel. Die bijzondere teamervaring heb ik echt bij het LUMC. Mensen zijn aangenaam, deskundig en bereid elkaar te helpen. Want laten we eerlijk zijn: hoe ver kom je alleen? Je hebt elkaar echt nodig.” Het LUMC stimuleert samenwerking enorm en benadrukt het belang van team- en persoonlijke ontwikkeling. “Naast het leren van de multidisciplinaire samenwerkingen zijn er tal van mogelijkheden om cursussen en opleidingen te volgen. Juist dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat het werken hier zo fijn is!” 

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!