Bart Peters, analist

“Wat ik zo leuk vind aan mijn werk? Eigenlijk alles!”, begint de goedlachse Bart Peters, analist binnen het kernlab van de Afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (KCL), zijn verhaal. Het is dan ook niet voor niets dat hij na het behalen van zijn opleiding in Breda en het afronden van een eerdere stage in het LUMC weer terug is op zijn favoriete honk. “De werkzaamheden zijn hier divers en je krijgt hier de mogelijkheid mee te groeien met het moderne lab. Dat maakt het werk hier zo mooi.”

In het kernlab van de Afdeling KCL is snelheid geboden. Resultaten van de binnengekomen materialen zijn meestal binnen een uur beschikbaar na ontvangst. Voor een uitgebreid scala aan bepalingen is overgegaan van draaien in batches naar continue verwerking. Gelukkig is het moderne proces daar helemaal op ingericht. “ Het kernlab werkt met Total Lab Automation (TLA), een trackbaan waaraan diverse analyzers gekoppeld zijn. De track neemt talloze werkzaamheden over, van de registratie van buizen tot het centrifugeren (afdraaien),  ontdoppen en na analyse het archiveren van de samples. Bij centrifugeren worden cellen gescheiden van het plasma of serum. De cellen komen onderin het buisje terecht en de bovenstaande vloeistof, serum of plasma, wordt voor talloze metingen gebruikt. Maar voor bijvoorbeeld hematologische analyses wordt onafgedraaid bloed gebruikt.” Uitslagen die binnen de gestelde grenzen vallen worden automatisch doorgestuurd. Sterk afwijkende resultaten worden tegengehouden. En daar komt het handmatige analistenwerk weer om de hoek kijken: is dit een juiste uitslag? Moet het monster handmatig verdund worden?. Pas als de analist overtuigd is dat de afwijkende uitslag passend is bij de patiënt, zal hij de uitslag vrijgeven voor rapportage. “We hebben een speciale ruimte ingericht, genaamd de ‘cockpit’, ook wel het zenuwcentrum van het laboratorium genoemd, waarin altijd twee collega’s uitslagen beoordelen die op basis van afwijkende resultaten worden tegengehouden.”

Brede inzetbaarheid
Behalve de snelle verwerking wordt er in het lab ook geïnvesteerd in de brede inzetbaarheid van alle analisten. Dat betekent voor Bart en zijn collega’s veel afwisseling in het werk. Zo staat hij soms bij de balie en buizenpost waar samples binnen komen en tijdens de volgende dienst zit hij misschien wel in de ‘cockpit’ of houdt hij zich bezig met het testen van nieuwe apparatuur. Momenteel wordt hij ook ingewerkt op het differentiëren, het onderscheiden en beoordelen van de morfologie van diverse bloedcellen. “Het is zeer specialistisch werk, met een lang inwerktraject, maar deze verdieping van mijn werkzaamheden vind ik super. Zo kunnen we straks allemaal alle diensten draaien.”

Technische uitdagingen
Zo’n modern lab brengt allerlei nieuwe werkzaamheden met zich mee. “De automatisering heeft ervoor gezorgd dat we meer tijd hebben voor het uitwerken en testen van nieuwe technieken.” De analist is naast zijn normale werkzaamheden ook een proces operator geworden. Het is dan ook juist het technische gedeelte dat Bart leuk vindt aan zijn werk. “Ik ben dol op het oplossen van kleine problemen om te doorgronden waar het mis gaat. Als ik bijvoorbeeld een storing in het proces kan verhelpen waardoor de routine vervolgens weer goed verloopt, is het werk nog mooier.” Je moet het volgens hem dan ook wel echt leuk vinden om het technische gedeelte erbij te doen. “In een perifeer ziekenhuis is het werk vaak minder divers dan in het grote en specialistische LUMC. Het interessante aan het werk in een universitair lab is de complexiteit. De bijzondere patiëntengroepen en uiteenlopende bepalingen houden je scherp.”

Voordelen voor de patiënt
Voor Bart maken die moderne technieken zijn werk juist interessant. Hij voegt hieraan toe dat het niet alleen voor de analist een grote verandering is, maar vooral een verbetering voor de zorg van de patiënt. En dat is waar je het uiteindelijk voor doet. “Moet je je voorstellen dat je bij de arts bent geweest en een week moet wachten tot de volgende batch gemeten wordt. Een groter 24/7-analysepakket versnelt de diagnostiek en ondersteunt de aanvrager bij het stellen van een diagnose, maar ook bij het monitoren van een lopende behandeling. We willen al die patiënten zo snel mogelijk hun resultaten geven en als dat niet lukt zijn we niet tevreden.” Buiten de snelheid van het lab zijn er nog meer voordelen van de nieuwe werkwijze voor de patiënt. “Voorheen gaven zij bijvoorbeeld meerdere buisjes van tien milliliter bloed af, genoeg om verschillende tests mee te draaien. Nu zijn we door goede afspraken met alle laboratoria van het LUMC gekomen tot consolidatie en miniaturisatie, waardoor we met minder bloed dezelfde resultaten behalen. Win-win dus!”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!