Judith Kemper, operatieassistent

Trix Koning en Judith Kemper werken nu vier jaar als operatieassistent in het OK-centrum van het LUMC. Judith is vanuit haar opleiding bij ons blijven plakken, maar Trix komt vanuit een perifeer ziekenhuis. En daar zit een aardig verschil in: “Elk ziekenhuis is anders en heeft een andere werkwijze. Maar het interessante aan het LUMC is dat hier de grote, complexe operaties worden uitgevoerd. Bovendien werken we hier heel nauw samen en zijn we een hecht team.”

Trix en Judith zitten in hetzelfde team en richten zich puur op de thorax-patiënten. “Voor mij was dit een ‘moetje’,” vertelt Judith. “Toen ik klaar was met mijn opleiding hadden ze hier een tekort aan operatieassistenten. Maar ik ben blij dat het zo is gelopen, want ik vind dit nu het meest interessante cluster.” Voor Trix was dat anders: “Ik heb er wel bewust voor gekozen. In het perifere ziekenhuis waar ik vandaan kwam vond weinig tot geen vaat- en hartchirurgie plaats. Ik vind dit juist heel interessant en bovendien moet je hier nog een verdiepende opleiding voor doen. Deze opleiding heb ik hier dus meteen gedaan. Ik ben blij dat ik deze extra kennis heb opgedaan en gelijk kan toepassen in de praktijk.”

Uniek op de OK

Maar na de opleiding stopt het ontwikkelen zeker niet in het LUMC. Judith: “Ik ben nu bezig met een project met de Da Vinci Robot. Een arts bedient deze robot en voor ons vergt dit een andere werkwijze. Ik krijg hier veel verschillende trainingen voor. Zo loop ik binnenkort een dagje mee in Zwolle en ga ik naar Frankrijk voor een aanvullende cursus.” En ook bij de komende kinderhartmissie in Suriname sluit Judith aan: "We gaan daar voor twee weken met een heel team vanuit het LUMC heen om kinderen met hartproblemen te opereren." Trix ziet zichzelf zo’n soort project in de toekomst ook nog wel op zich nemen, maar op dit moment nog niet: “Voorlopig houd ik het even hierbij, want ik heb het nu enorm naar mijn zin.” Ze benoemt ook het voordeel van hun functie: “We beginnen om 7.30 uur ’s ochtends en weten zeker dat we om 16 uur klaar zijn. Dit is uniek op de OK, het meeste andere OK-personeel heeft deze luxe niet. Wij kunnen namelijk makkelijker worden overgenomen dan de chirurg, mocht een operatie uitlopen.” 


Bijzondere operaties

Het zijn toch de grote, gecompliceerde operaties die de dames het meest aantrekken, zoals bijvoorbeeld aortaboogchirurgie met circulatiearrest. Trix: “Hierbij sluiten we de aorta tijdelijk af, op zo’n manier dat er wel bloed naar de hersenen gaat, maar niet door de rest van het lichaam. Dat koelen we tot twintig graden Celsius zodat het weinig zuurstof vraagt.” En ondanks dat deze dames veel tijd doorbrengen op de OK, blijft dit bijzonder: “Je maakt nog steeds heftige dingen mee”, licht Judith toe. “Als iemand in een levensbedreigende situatie binnenkomt ben je toch onderdeel van het team om dit op te pakken. Uiteraard een heel mooi moment als het goed gaat! Je hebt dan echt iemands leven gered.”

Op je collega’s kan je bouwen

Maar veel contact met de persoon onder het groene doek hebben de dames niet. “Als je dat wel wilt is dit niet een beroep voor jou. Maar wij vinden dat juist fijn,” vertelt Trix. “En we hebben daarentegen juist wel veel contact met collega’s onderling. We werken samen aan zware operaties, dus je moet ook echt op elkaar kunnen bouwen.” Daar sluit Judith zich bij aan: “Dat je zo hecht bent merk je zowel op de OK als daarbuiten. We hebben ook veel leuke uitjes met elkaar, zoals gezamenlijk op wintersport en een groot feest met de gehele afdeling in december. Je moet ook met elkaar kunnen lachen!”


Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!