Liesbeth Heemskerk, anesthesiemedewerker en teamleider

Tijdens de opleiding Verpleegkunde kwam Liesbeth Heemskerk erachter dat ze wél in het ziekenhuis wilde werken, maar niet als verpleegkundige. Ze zocht een technische uitdaging en kwam via haar zus met het beroep van anesthesiemedewerker in aanraking. En dat was precies wat ze zocht. Na twaalf jaar op de OK te hebben gewerkt is Liesbeth sinds 2016 teamleider van de anesthesiemedewerkers in het LUMC.

“Als anesthesiemedewerker heb je niet veel patiëntencontact. Maar het contact dat je hebt is heel intensief”, vertelt Liesbeth. Daarnaast omschrijft ze haar baan als technisch en zelfstandig: “Ik werk met veel apparatuur zoals bewakings- en beademingsapparatuur om de vitale waardes te meten. Verder verricht ik veel technische verpleeghandelingen zoals het prikken van infusen en het inbrengen van maagsondes.” Dit is dus geen beroep voor twijfelkonten: “De anesthesist is meestal verantwoordelijk voor twee OK’s tegelijk en is niet altijd bij jou in de buurt. Als anesthesiemedewerker moet je dus veel taken zelfstandig oppakken en beslissingen durven nemen.”

Dagelijkse coördinatie en planningen
Enkele jaren geleden werd Liesbeth gevraagd de taken als teamleider op zich te nemen. Een uitdaging die ze maar al te graag aanging: “Ik stuur het team van anesthesiemedewerkers aan. De dagelijkse coördinatie ligt in mijn handen, ik voer beoordelingsgesprekken en ben betrokken bij allerlei projecten.” Toch staat ze wel nog één dag per week zelf als anesthesiemedewerker op de vloer: “En dat is ook wel nodig. De ontwikkelingen op dit gebied gaan zo snel, die moet je wel bijhouden.”


Van gevaarlijke operatie naar kleine ingreep
Al die ontwikkelingen houden het werk van Liesbeth en haar collega’s dag in dag uit interessant. Er is nu dan ook veel meer mogelijk dan een aantal jaar geleden: “Bijvoorbeeld een hartklepvervanging bij een oudere patiënt. Vroeger kon zo’n patiënt niet worden geopereerd of werd het een grote ingreep. Nu kunnen we deze patiënten zelfs helpen met slechts een sedatie, dus zonder complete narcose. Via hun lies of zij zetten we in vijf kwartier een nieuwe hartklep. Aan het einde van de dag zit de patiënt al weer vrolijk een boterham te eten!”

Bijzondere operaties
Toch is het niet altijd zo dat een kleine operatie altijd een simpele ingreep is voor de anesthesiemedewerker: “Soms komt er iemand voor een kleine ingreep zoals een teenamputatie of nagelextractie, maar als de patiënt in slechte staat is kan het voor ons heel complex zijn. De chirurg focust zich op zijn specialiteit, namelijk het snijdende gedeelte. Wij kijken overkoepelend en brengen de gehele operatie in kaart.” Maar of het nu een grote of een kleine operatie is, de afwisseling is wel wat de meeste anesthesiemedewerkers zo aanspreekt. In het LUMC kan je namelijk ook terecht voor bijvoorbeeld een levertransplantatie of een neurologische ingreep: “Dat zijn operaties die ze in een perifeer ziekenhuis niet uitvoeren. Dat vind ik wel echt het voordeel van werken in een academisch ziekenhuis zoals het LUMC.”

Eindeloze doorgroeimogelijkheden
Maar de ambitieuze teamleider is nog niet uitgeleerd: “De managementkant van de zorg vind ik heel interessant. In de toekomst hoop ik daar meer in te kunnen betekenen. Het LUMC faciliteert daar gelukkig heel goed in. Hier is alles mogelijk.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!