Wouter Raven, SEH-arts

Werken op de Spoedeisende Hulp (SEH) is een bijzondere ervaring. Want, zoals SEH-arts Wouter Raven vertelt: “Wat er buiten gebeurt, gebeurt op de SEH.” Nimmer zal je zo betrokken zijn bij de actualiteit als op de SEH.

Dit was voor Wouter een van de redenen om zich op te leiden tot SEH-arts: “De SEH weerspiegelt de reuring van de stad.” Is het festivalseizoen? Dan krijg je te maken met festivalgangers die ‘te ver’ zijn gegaan. Is het warm buiten? Dan komen er patiënten langs met een zonnesteek of oververhitting. Noem het maar op. 

Maar wat Wouter vooral aansprak aan de rol als SEH-arts, is de complexiteit in de diversiteit van dit vak: “In tegenstelling tot specialisten, ben ik heel breed inzetbaar. Zij blinken uit in één discipline, maar mij sprak het aan om van ieder specialisme wat te zien en kunnen. Wouter wilde ad hoc werken en in een dynamische setting en onderdeel zijn van jong en nieuw gebied in de medische wereld: werken als Spoedeisende Hulp arts.

De veelzijdigheid van de afdeling
De SEH is een afdeling waar alles voorbijkomt: “Het ‘leukste’ uur van ieder specialisme komt op de SEH.”, vertelt Wouter: “Ik krijg een patiënt in de fase dat er nog uitgezocht moet worden wat er aan de hand is. Heeft een patiënt pijn op de borst? Dan moeten mijn collega’s en ik vaststellen of er hartproblemen zijn. Heeft er iemand last van zijn enkel? Dan stellen wij vast of deze gebroken is.” Kortom, bij ieder specialisme zijn SEH-artsen in staat om het voortraject te verzorgen en patiënten zelf te helpen of voor te bereiden op specialistische behandelingen. De invulling van deze rol in het LUMC is uniek in de medische wereld: “Zoek maar eens een dokter die je kan helpen met een hartinfarct, een gebroken been én suïcidale gedachtes. Het wordt vaak vergeten hoe belangrijk dat is voor de patiënt , één loket,  zonder ‘van het kastje naar de muur’ gestuurd te worden. De spoedeisende geneeskunde is het vak waarmee dat kan; een generalist in het medische veld.”

Onontgonnen gebied en ontwikkeling
De brede inzetbaarheid van SEH-artsen is een belangrijke ontwikkeling voor de acute zorg in de moderne geneeskunde. Daarin loopt het LUMC voorop: “Van oudsher waren er op de SEH zogeheten poortartsen. Die waren tot veel minder in staat en hadden ook geen mandaat. Tegenwoordig ben je als SEH-arts teamleider in de acute opvang van patiënten. Wij doen dit aan de lopende band, vaker dan elke andere arts, waardoor de kwaliteit en patiëntveiligheid verbetert. In het LUMC heb ik als SEH-arts het mandaat om direct behandelingen uit te voeren, waardoor de patiënt niet hoeft te wachten op de specialisten die elders in het ziekenhuis aan het werk zijn. Dit is een belangrijke ontwikkeling, juist omdat patiënten soms snel behandeld moeten worden.” 

Doordat de rol van SEH-arts deels nog onontgonnen gebied is in de medische wereld, is nog niks vastgelegd of op automatismen berust: ”Dit vak is er één waarbij je nog niet naar je teamleider kijkt om te zien naar welke positie je door kunt groeien; alles ontwikkelt zo snel dat binnen enkele jaren posities en werkzaamheden al anders kunnen zijn.”

Persoonlijk
En dit is heel belangrijke voor persoonlijke ontwikkeling en groei. In de dertien jaar dat Wouter in ziekenhuizen actief is, geeft hij mee hoe artsen het beste vak voor zichzelf kiezen: “Blijf dichtbij jezelf, probeer verschillende dingen uit voordat je beslist en bepaalt in welke sociale context jij wilt werken.” En zoek je een gebied waar je breed inzetbaar bent, waar je nog alle kanten op kunt en waar je deel uitmaakt van een hecht team? Dan is de SEH een afdeling die je zeker moet overwegen: “Ik ken geen afdeling waar je zo intensief samenwerkt.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!