Willianne Sijtema, senior radiotherapeutisch laborant

Willianne Sijtema begon zes jaar geleden als radiotherapeutisch laborant bij het LUMC. Iets kunnen betekenen voor patiënten in een vaak zeer onzekere periode van hun leven maakt dit voor haar het allermooiste medische vakgebied.

Waarom heb je gekozen voor dit vakgebied?
“Voornamelijk vanwege het patiëntcontact. Het mooie aan de radiotherapie is dat je patiënten vaker terugziet, je begeleidt ze door het gehele traject van de stralingsbehandeling heen. Het kan ook best heftig zijn en daar moet je tegen kunnen: iedereen op de afdeling heeft kanker en dat kan me best raken. Maar de patiënten zijn hier met een doel en samen willen we het beste resultaat bereiken.”


Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
“Het zijn drie stappen: de eerste keer dat de patiënt bij ons komt, is het als voorbereiding op de behandeling. We maken een CT-scan om te bepalen wat de beste houding is bij het uitvoeren van de bestraling. Als iemand bijvoorbeeld een tumor in de longen heeft, kunnen de armen vaak het best omhoog liggen tijdens de bestraling. Vervolgens maken we een behandelplan op basis van die CT-scan. Als dat allemaal klaar is, begint het grootste onderdeel: de behandeling zelf.”


Wat maakt het werk uitdagend?
“Ik was op zoek naar de combinatie van zorg en techniek, die heb ik hier gevonden. Daarnaast is het heel dynamisch, elke patiënt is anders. De bestraling is een precisiewerkje, het is heel belangrijk dat de tumor de juiste dosis krijgt. Het komt aan op millimeters, want de organen om de tumor heen willen we juist zo veel mogelijk sparen. De CT-scan is daarom ook een proefligging: we moeten een houding vinden waarin ze goed stil kunnen blijven liggen, want ze mogen niet bewegen. Dat kan soms best lastig zijn, want de bestraling kan tot een half uur duren.”


Hoe is het team, werken jullie veel samen in het behandelproces?
“We werken graag in teamverband, omdat het bij de uitvoering heel belangrijk is dat we niks over het hoofd zien. Daarom controleren we alles van elkaar. Je moet dus wel met kritiek om kunnen gaan, maar tegelijkertijd zorgt het voor een open sfeer op de afdeling. Door het soms heftige werk dat we doen hebben we een hechte band en delen we ook privédingen makkelijker.”


Je bent inmiddels senior. Wat zijn je ambities voor de komende jaren?
“Ik weet nog niet precies welke kant ik op wil. Op deze afdeling zijn volop kansen om je te ontwikkelen, ook omdat het een universitair ziekenhuis is. Er wordt veel research gedaan en ik heb al meegewerkt aan meerdere onderzoeken. Ik zou me ook kunnen specialiseren in een van de onderdelen, bijvoorbeeld de CT-scan, of voor een functie daarboven kiezen: dan ben je advanced practitioner en kun je je bijvoorbeeld verdiepen in nieuwe technieken en ontwikkelingen in het vakgebied. De mogelijkheden zijn er in elk geval te over.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!