Julia Mangione, AIOS Ziekenhuisgeneeskunde 

Julia is momenteel één van de vijf artsen in opleiding (AIOS) die de nieuwe opleiding Ziekenhuisgeneeskunde volgt: “Ik word in drie jaar door een multidisciplinair team opgeleid tot ziekenhuisarts.” Het doel van een ziekenhuisarts is het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid op de verpleegafdelingen. “Ik wilde altijd al werken als generalist in het ziekenhuis, met veel afwisseling en waar je te maken hebt met complexe patiënten.” Julia vindt deze uitdaging terug in haar opleiding die ook veel ontwikkelingsmogelijkheden biedt.

Een gat in de markt
Net als Spoedeisende Hulp Arts is de opleiding tot Ziekenhuisarts een nieuwe opleiding. De nieuwe opleiding is ontstaat doordat er behoefte is aan generalisten in het ziekenhuis, vanwege de verdergaande specialisatie. “Veel artsen zijn gespecialiseerd in een bepaald vakgebied.” Deze specialisten verrichten naast klinische zorg op hun afdeling ook het spreekuur en operaties. Hierdoor zijn zij niet continu op de afdeling aanwezig voor de klinische patiënten. Op dit soort momenten worden afdelingen momenteel bemand door ANIOS en AIOS die snel doorstromen. Maar straks is altijd op een afdeling een vast gezicht aanwezig: de ziekenhuisarts. Julia legt uit: “De komst van de ziekenhuisarts is eigenlijk een gat in de markt. Wij hoeven onze tijd niet te verdelen en kunnen ons zo maximaal inzetten voor de patiënten op de verpleegafdeling. En doordat de opleiding nog nieuw is, biedt dit ons de kans om deze functie mede vorm te geven.”

Opbouw van de opleiding
Tijdens de opleiding werk je op verschillende afdelingen. “In het LUMC is het onderwijs voor de AIOS goed geregeld. Ook kan ik werk en privé erg goed combineren en is er veel aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling.” Het eerste jaar van haar opleiding brengt Julia nu door bij Interne Geneeskunde: “Hier leer ik veel over ziekten van de interne organen. Daarna ga ik werken op de afdeling Anesthesie waar de focus ligt op alles rondom operaties en pijnstilling. Hierna richt ik me op de postoperatieve zorg en wondbehandeling op de chirurgie afdeling. Verder ga ik leren over de meest voorkomende neurologische problemen. Ook is er speciale aandacht voor ouderen in de opleiding.” Met deze opleiding wordt Julia breed opgeleid en leert ze ontzettend veel over verschillende specialismen: “Ik kan straks ingezet worden op elke afdeling in het ziekenhuis.”

Oog voor de patiënt
Door de komst van ziekenhuisarts wordt de patiënt nog beter als één geheel behandeld: “Als ziekenhuisarts zorgen wij straks voor de coördinatie tussen meerdere specialisten en met onze brede blik kunnen we complicaties vaak voor zijn en snel herkennen. Een patiënt met diabetes die met een gebroken been binnenkomt en geopereerd moet worden, ligt op de afdeling Chirurgie. De chirurg heeft in dit geval hoofdzakelijk kennis over het opereren van botbreuken. Ik kan er dan voor zorgen dat de ontregelde diabetes ook goed wordt behandeld.” Daarnaast leert Julia tijdens haar opleiding hoe zij de kwaliteit van de afdeling kan waarborgen en verbeteren: “Tijdens mijn werk zie ik hoe het zorgproces bij verschillende afdelingen verloopt, waar problemen ontstaan en hoe ik dit kan oplossen of verbeteren.”

Het gezicht van de afdeling
Ook als Julia klaar is met haar opleiding, rouleert ze ieder (half)jaar over verschillende afdelingen. Zodoende blijft haar kennis up-to-date en wordt zij iedere keer weer uitgedaagd. “Als ziekenhuisarts ben ik het gezicht van de afdeling. Vanaf de opname tot het ontslag heb ik te maken met de patiënt. Dat wordt ook door de patiënt en familie als heel plezierig ervaren.” En Julia richt zich niet alleen op de zorg in het ziekenhuis, maar kijkt ook naar de thuissituatie van de patiënt: “Ik mag meedenken over hoe ik hem of haar kan helpen, zodat patiënten hun leven weer op de rit krijgen. Mijn werk is  dus niet alleen medisch, maar ook persoonlijk. Voor sommige patiënten is hun ziekenhuisopname een ‘life-changing event’ in positieve zin.“

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!