Ingrid Jazet, internist

Voor Ingrid Jazet was er nooit enige twijfel: zij zou in het ziekenhuis gaan werken. Ze werd internist en promoveerde in 2006. “Als internist moet je een Sherlock Holmes in je hebben en alles uit willen zoeken.”

 Wat doet een internist?
“Een internist houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten aan de inwendige organen. Simpel gezegd kun je aan de poort ‘snijdend’ en ‘niet-snijdend’ onderscheiden. Ik kijk naar het hart, de longen en de nieren, maar ook naar de hormoonhuishouding. Als algemeen internist sta ik voor de puzzel waarom iemand ziek is. Vervolgens kan ik iemand doorsturen naar een zogenoemde ‘superspecialist’, bijvoorbeeld een oncoloog.”

Welke eigenschappen heeft een goede internist?
“Je moet een Sherlock Holmes in je hebben, tot het gaatje gaan om iets uit te zoeken. Het is belangrijk dat je secuur werkt, maar tegelijkertijd snel een overzichtsbeeld kan vormen. Het moeilijke aan dit vak is dat je soms ernstige ziektes vaststelt, ook bij jonge mensen. De eerste jaren was ik geneigd om mijn werk mee naar huis te nemen. Dan belde ik ’s avonds naar het ziekenhuis om te vragen hoe het met patiënten ging. Inmiddels kan ik beter loslaten. Dat moet ook, want anders ga je er aan onderdoor.”

Waarom heb jij gekozen voor interne geneeskunde?
“Je wordt als internist heel breed opgeleid. Omdat ik naar het geheel kijk en het overzicht houd, is de kans dat er iets fout gaat met bijvoorbeeld medicatie veel kleiner. Zeker voor patiënten die meerdere aandoeningen hebben, bijvoorbeeld ouderen, kan dat belangrijk zijn. Als internist werk je nauw samen met andere specialismen, dat past ook goed bij me. Ik doe dit werk, inclusief zes jaar opleiding, inmiddels 21 jaar en kan me echt niets anders meer voorstellen.”

Welke ontwikkelingsmogelijkheden zijn er binnen de functie?
“Vele: op gebied van onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg en management. Ik ben nu hoofd van de poli (medisch manager) en vorm samen met de manager poliklinieken het duaal management. Daarnaast zit ik in de Boerhaave Commissie, die nascholing biedt aan onder meer huisartsen, specialisten en PhD’s. Ook ben ik bezig met mijn aantekening endocrinologie, het vakgebied dat zich bezighoudt met de hormoonhuishouding. Daarbij zit ik in diverse andere commissies, geef onderwijs en doe onderzoek. Meer dan genoeg keuze!”      

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!