Elske Sitsen, anesthesioloog en medisch manager

Haar opleiding volgde ze in het LUMC en inmiddels is ze al elf jaar aan het medisch centrum verbonden. Sinds enkele jaren is ze onderdeel van het dagelijks bestuur van haar afdeling en sinds 2017 zit ze ook in managementteam van het OK-centrum. Elske Sitsen is hét voorbeeld van het verbreden en verdiepen van je vak binnen het LUMC: “Ik haal veel energie uit het verbeteren van de zorg en dat kan hier op vele verschillende manieren.”

Wat Elske precies doet op een dag is een lastige vraag, dat is namelijk elke dag anders. Maar een kijkje in haar werkweek ziet er ongeveer zo uit: gemiddeld staat ze twee dagen als anesthesioloog op het OK-centrum. Ze werkt nauw samen met de anesthesiemedewerker en is verantwoordelijk voor het voorbereiden van de patiënt op de operatie en het in slaap brengen en bewaken van de patiënt tijdens de operatie. Ze maakt ook onderdeel uit van het regieteam, dat bestaat uit een operatieassistent, een anesthesiemedewerker en een anesthesioloog en samen coördineren ze alle geplande en spoedpatiënten van die dag. De andere werkdagen vult Elske onder meer met haar taken als medisch manager op de OK en de poli Preoperatieve Screening: “Ik kijk dan puur procesmatig naar het verbeteren van de zorg in het traject dat de patiënt doorloopt.”

De effecten van lokale anesthesie op het brein
Naast haar dagelijkse werkzaamheden werkt ze gestaag door aan haar onderzoek naar het effect van pijnstilling in het brein: “De lokale anesthesie, zoals de ruggenprik, heeft mij altijd getrokken. Het is een effectieve manier van pijnstilling waar de patiënt helemaal bij is.” De effecten van deze pijnstilling zijn duidelijk zichtbaar, maar of er ook iets in het brein verandert, is minder gemakkelijk te zien: “We hebben functionele MRI’s gemaakt van een groep vrijwilligers met een ruggenprik en van een groep zonder deze pijnstiller. We hebben gekeken naar de verschillen en naar de veranderingen in bepaalde breinnetwerken. Die MRI’s geven veel informatie, maar de interpretatie is vaak lastig.”

De resultaten zijn binnen
Opvallend is dat wanneer een patiënt een ruggenprik krijgt in combinatie met een slaapmiddel, er minder slaapmiddel nodig is. Je valt dus sneller in slaap na zo’n regionale pijnstilling. Waarom is dat? Gebeurt er iets in het brein waardoor je makkelijker in slaap valt? “Ik heb met deze studie gezocht naar antwoorden op deze vragen in het brein van de proefpersonen. We kunnen nog meer finesse aanbrengen in het vak als je weet hoe het in het brein werkt.” Ondanks dat het lastig was voor Elske om een balans te vinden tussen werk en het afronden van het onderzoek, is het einde in zicht: “De resultaten hebben we. Nu nog opschrijven en publiceren!”

Levens reddenToch is de ambitieuze anesthesist blij dat ze ook nog zelf op de werkvloer staat. Dat zijn dan ook de momenten die haar het meeste bijblijven: “Je hebt soms van die momenten dat je echt samen met je team iemands leven hebt gered, omdat je er net op tijd bij bent. Het gaat dan om het maken van de juiste beslissingen op het juiste moment.” Als voorbeeld noemt Elske een patiënt met een gebarsten buikslagader: “Die komt binnen op de Spoedeisende Hulp en is echt in nood. Iedereen van het opvangteam weet precies wat er moet gebeuren en iedereen werkt snel en secuur. Het is een mooi moment als iemand dit overleeft. Als anesthesioloog kan je veel, maar het gaat altijd om het gehele team. Het is dan ook een uitdaging om goed op elkaar ingespeeld te zijn. Je hebt elkaar heel hard nodig op zulke momenten.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!