Eelco van Es, klinisch perfusionist

Een ‘vakgebied in ontwikkeling’, noemt Eelco van Es het werk van de perfusionist. “Maar perfusionisten zijn een spil binnen de hartchirurgie. Zonder ons kan een groot deel van de operaties niet worden uitgevoerd.” In de toekomst zijn er nog veel meer perfusionisten nodig, benadrukt Eelco.  

 ‘Een spil binnen de hartchirurgie’. Wat doet een perfusionist precies?
“Simpel gezegd: ik leg het hart stil tijdens een openhartoperatie. Opereren op een stil hart is makkelijker. Als de patiënt onder narcose is, bouw ik de bloedsomloop zo subtiel mogelijk op. Daarbij neem ik met een machine de functie van hart en longen over. Als alle parameters er goed uitzien, leggen we het hart stil door een mengsel van bloed met een hoge concentratie kalium in te spuiten. Na de operatie laat ik het hart het werk weer zelf overnemen.”

Hoe kan het dat het werk van de perfusionist zo onbekend is?
“Het is een vakgebied in ontwikkeling, maar het is nog altijd heel klein. In Nederland zijn slechts 130 perfusionisten, terwijl zonder ons een groot deel van de hartoperaties niet kan worden uitgevoerd. In de toekomst zullen er nog veel meer perfusionisten nodig zijn, maar tot nu toe vraagt de markt er niet om en maakt de medische wetenschap helaas nog te weinig gebruik van onze technische kennis.”

Ben je vooral in de operatiekamer te vinden of spreek je de patiënten ook zelf?
“Tien jaar geleden zag ik patiënten vrijwel uitsluitend op de operatietafel. Dankzij de ontwikkeling van een vereenvoudigde hart-longmachine, de zogenoemde ECMO, breng ik meer tijd door op de Intensive Care. Nu loop ik elke ochtend visites op de IC en heb ik meer contact met de patiënten en hun familie. Dat maakt het soms ook moeilijker. Een perfusionist moet een lichaam technisch benaderen, dus je moet je ook kunnen afsluiten.”

Welke andere eigenschappen gebruik je in je werk?
“Je bent als perfusionist altijd solistisch bezig, dus je moet goed zelfstandig kunnen werken. Tegelijkertijd wil ik een betrouwbare collega zijn en moet je dus waar nodig je fouten kunnen toegeven. Daar komt bij dat een perfusionist vaak een perfectionist is. Je wil de parameters zo goed mogelijk afleveren. Maar soms is het nodig dat perfectionisme te relativeren en om te leren gaan met de verantwoordelijkheid die je draagt.”

Is er veel veranderd in de ruim 20 jaar dat je dit werk nu doet?
“De ingrepen worden complexer omdat we steeds meer met re-operaties te maken hebben; mensen worden ouder en komen op een later moment nogmaals onder het mes, daar moet je rekening mee houden. Het is een vakgebied dat zich blijft ontwikkelen. Nu werken we bijvoorbeeld vaker langdurig met kunstlongen. Maar ook oncologische ingrepen vereisen meer onze inbreng. Veel nascholing en symposia bezoeken is dus essentieel.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!