Demi Isabel Jansen, senior medisch nucleair werker 

Demi Isabel Jansen is senior medisch nucleair werker op de sectie Nucleaire Geneeskunde. Deze sectie is een onderdeel van de afdeling Radiologie. Ze heeft de vierjarige hbo-opleiding Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) gevolgd. Na deze opleiding kun je aan de slag op de afdelingen Radiotherapie, Radiologie of Nucleaire Geneeskunde. Dat Demi uiteindelijk zou eindigen op de Nucleaire Geneeskunde had ze zelf niet gedacht: “Tijdens mijn opleiding vond ik Radiotherapie geweldig. Maar bij toeval kwam ik er tijdens mijn stage achter dat ik juist de Nucleaire Geneeskunde leuk vind.”

Verschillende werkzaamheden bij een diverse patiëntengroep
Demi rouleert als medisch nucleair werker over de hele sectie. Zo injecteert zij bijvoorbeeld in de ochtend patiënten met radioactiviteit, doet samen met een arts de cardiologische inspanningstesten en staat zij in de middag op de gammacamera voor het maken van opnames. Haar patiënten zijn vaak zenuwachtig voor hun onderzoek en weten niet wat ze kunnen verwachten. Demi stelt ze graag gerust: “Onderzoeken waar ik juist extra uitleg bij kan geven vind ik waardevol, bijvoorbeeld bij patiënten met borstkanker. Bij deze patiënten injecteren we radioactiviteit rondom de tumor. Deze wordt afgevoerd via de lymfeklieren en de eerste klier die wij op de opname zien, is de schildwachtklier. Deze klier wordt er de dag erna op de OK uitgehaald om te onderzoeken op eventuele uitzaaiingen. Ik kan op de opname niet zien of de schildwachtklier uitzaaiingen bevat, maar ik kan de patiënt wel volledig voorbereiden en uitleg geven over het maken van de opnames.”

Demi werkt met veel verschillende patiënten, van oncologie tot endocrinologie. “Patiënten worden vaak hiernaartoe doorverwezen, waardoor wij patiënten uit het hele land met uitzonderlijke ziektebeelden behandelen.” Denk hierbij aan patiënten met zowel goedaardige als kwaadaardige aandoeningen aan het skelet of patiënten met borst- of prostaatkanker.”  

Daarnaast werkt Demi als medisch nucleair werken met verschillende afdelingen samen, waaronder de afdeling Cardiologie. “Patiënten leveren op de inspanningskamer een fysieke of farmacologische inspanning waardoor de hartslag omhoog gaat. Gedurende deze inspanning dien ik bij de patiënt een radioactieve stof toe voor de opname. Vervolgens maken wij de opname en kan de arts zien waar vernauwingen zitten rondom het hart.” Het is dan ook belangrijk dat patiënten zich houden aan de voorschriften. Voor een PET-CT scan met F18-FDG (een radioactief suiker) moeten de patiënten water drinken en  nuchter zijn. Voorafgaand aan het toedienen van het radioactieve suiker controleert Demi of de patiënt zich goed heeft voorbereid. “Zeker in het geval van de PET-CT scan kan het zijn dat het onderzoek niet doorgaat als de patiënt niet nuchter is. Het radioactieve suiker wordt dan namelijk niet goed opgenomen in de cellen. Hierdoor kunnen wij op de opname kleine dingen, zoals bijvoorbeeld uitzaaiingen in de lymfeklieren, missen.”

Demi ziet patiënten voor, tijdens en na afloop van de behandeling. En soms ziet zij ze nog maanden of zelfs jaren daarna tijdens een follow-up behandeling. “Tijdens mijn werk bouw ik ook echt een band op met patiënten. En ik vind dit contact zo belangrijk.” 

Demi is ontzettend enthousiast over haar baan in het LUMC “ Het is niet alleen het afwisselend werk, maar ook de academische setting waarin ik mag werken.” Demi is als medisch nucleair werker nauw betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en werkt dan ook samen met researchers van verschillende disciplines. 

Verkeerd beeld
Zelf had Demi niet gedacht ooit te werken bij Nucleaire Geneeskunde. Vandaar dat zij graag studenten wil inspireren en motiveren om op de Nucleaire Geneeskunde te komen werken: “Ik wil graag laten zien dat de Nucleaire Geneeskunde heel interessant en dynamisch is.” Daarom geeft Demi ook met plezier wekelijks les aan MBRT-studenten op de hogeschool in Haarlem: “Tijdens het lesgeven kan ik mijn kennis en ervaringen met hen delen en concrete praktijkvoorbeelden geven.” 

Een baan met meerdere gezichten
Naast medisch nucleair werker is Demi ook coördinerend stralingsdeskundige. Iedereen op de Nucleaire Geneeskunde draagt een badge die de stralingsintensiteit meet. Demi leest maandelijks deze badges uit en controleert of niemand een te hoge dosis straling heeft gekregen. Indien nodig grijpt ze in. “Naast deze dosisregistratie, word ik als coördinerend stralingsdeskundige ook opgeroepen bij een radioactieve besmetting. Ik ga dan onderzoeken hoe de besmetting heeft plaatsgevonden en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.” Samen met de stralingsdeskundige van de afdeling Radiologie geeft Demi ook voorlichting aan andere afdelingen met betrekking tot straling. “Dat vind ik ook zo leuk aan mijn baan. Ik werk vaak samen met mijn collega’s van de afdelingen Radiotherapie en Radiologie. Ik zie hen ook bij de diagnostische CT-scans met contrast of bij het maken van een PET-CT scans in radiotherapie houding. Zo kom ik toch nog met alle drie de componenten van mijn opleiding in aanraking.”