Joke Snoeijers, projectleider IT

“Ik heb een IT-achtergrond, maar mijn hart ligt bij de zorg: daarom ben ik bij het LUMC ook zo op mijn plek”, zegt Joke Snoeijers (50). Als projectleider IT leidt ze IT-gerelateerde projecten in goede banen.

Wat is precies je achtergrond?
“Ik heb Laboratorium Informatica en Automatisering gestudeerd. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij het LUMC en dat beviel zó goed, dat ik nooit meer weg ben gegaan. Ik ben inmiddels al dertig jaar werkzaam bij het LUMC en heb allerlei verschillende functies gehad.”


Je bent nu projectleider IT, wat houdt dat precies in?
“Het zal je niet verbazen dat in een modern ziekenhuis veel processen geheel of gedeeltelijk zijn geautomatiseerd. Al die IT-processen zijn op een bepaald moment geïmplementeerd in de organisatie, en het is mijn verantwoordelijkheid om die IT-projecten van A tot Z te begeleiden. Dat betekent dat ik uitvoerig overleg heb met de interne opdrachtgever over het doel van het project, het budget en de planning. Vervolgens stel ik een team van specialisten samen om te werken aan de daadwerkelijke uitvoering. Gedurende het project stuur ik het team aan en houd ik contact met alle partijen die bij het project zijn aangehaakt.”


Kun je een voorbeeld geven van het soort projecten waar je leiding geeft?
“De bedrijfsprocessen van laboratoria zijn in hoge mate afhankelijk van IT. Zo ben ik de afgelopen drie jaar bezig geweest met de herinrichting van het gemeenschappelijk laboratoriuminformatiesysteem (GLIMS). De uitdaging was om het bloedonderzoekproces te automatiseren. Dus vanaf het moment dat de arts een aanvraag doet om het bloed van een patiënt te testen, tot de afname door de centrale bloedafname, en van de testen in het lab tot het presenteren van de uitslag.”


Zijn het altijd van die lange projecten?
“Nee, GLIMS was een zeer omvangrijk project. Toch ben je altijd wel even bezig, omdat IT-projecten meestal direct gevolgen hebben voor de werkzaamheden van medewerkers in het LUMC. Ook moet je soms rekening houden met factoren die niet direct IT-gerelateerd zijn. Zo was ik bij een project betrokken over de invoering van een uniform polsbandje. Als projectleider is het dan jouw taak om alle wensen van de verschillende afdelingen in kaart te brengen. Bij de aanschaf van zo’n polsbandje moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat sommige patiënten bepaalde materialen slecht op hun huid kunnen verdragen, bijvoorbeeld als ze last hebben van een hematologische aandoening. Tegelijkertijd moet zo’n bandje ook na een aantal weken nog goed scanbaar zijn.”


Wat maakt jouw werk zo leuk?
“Ik vind het leuk als ik op mijn manier een steentje kan bijdragen aan de patiëntenzorg. Ik heb daarom heel bewust gekozen voor een baan in de zorg, omdat ik vanuit mijn expertise écht iets wil betekenen voor patiënten.”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!