Ellen Paauw, verpleegkundig manager LOCK

“De tijd is hier voorbij gevlogen”, vertelt verpleegkundig manager Ellen Paauw, die al sinds 1988 voor het LUMC werkt. Toch verveelt het haar hier nog lang niet. “Ik heb op veel verschillende afdelingen gewerkt en ik heb altijd veel kansen gekregen om me verder te ontwikkelen.”

Eind jaren tachtig begon Ellen als leerling-verpleegkundige, hier in het LUMC. Al snel kwamen haar leidinggevende talenten naar boven en groeide ze door in de rol van teamleider. In die rol heeft ze veel verschillende afdelingen gezien zoals Kort Verblijf, Hematologie-beenmergtransplantatie en de Reumatologie. “Als je dezelfde functie op verschillende afdelingen uitvoert levert dat een verdieping van je vak op. En daar groei je als persoon ook van.”

Je eigen functie invullen
Zo kwam een aantal jaar geleden de uitdaging voor de functie van verpleegkundig manager op haar pad. Een functie die nog niet bestond en dus nog helemaal ingericht kon worden. En dat pionieren bevalt Ellen wel. “Het is leuk om een functie zelf invulling te geven en tegelijkertijd bij de patiëntenzorg betrokken te blijven. Ik vind het dan ook het allerbelangrijkste je te blijven realiseren dat dat is waar het allemaal om draait.”

Aanschuiven bij de teamleiders van de afdeling
Om de afstand tot de patiënt en de afdeling klein te houden zit Ellen niet alleen op haar eigen kantoor. Twee dagen per week schuift ze aan bij de teamleiders van de verschillende afdelingen van het LUMC Oncologie Centrum Klinisch (LOCK), namelijk de Hematologie, Oncologie en Dagbehandeling. “Zo hoor en zie ik wat er op de afdelingen speelt. En het voordeel is dat we de wekelijkse overleggen met de teamleiders kort kunnen houden, want ik ben daar geregeld op de vloer dus ik krijg al veel van de dagelijkse gang van zaken mee.”

Prioriteiten voor het komende jaar stellen
Want als verpleegkundig manager ben je voornamelijk beleidsmatig bezig. Ellen kijkt dan ook naar de grote lijnen om de afdeling te sturen. Een van haar speerpunten zijn de opleidingsmogelijkheden en het werven van personeel op de lange termijn. En daarbij verliest ze nooit de focus op het behouden van kwaliteit uit het oog: ‘Hoe blijven we de medewerkers stimuleren? En wat zijn de prioriteiten voor het komende jaar?’, zijn dan ook vragen die haar bezig houden. Gelukkig staat ze daar niet alleen voor. “We doen het echt met elkaar en het kan altijd beter! En dat houd ik voor ogen.”

Het opleiden van jong verpleegkundigen
“De zorg blijft het leukste dat er is. Het zijn dan ook de gesprekken met patiënten die ik wel eens mis. Dat geeft namelijk echt een meerwaarde voor zowel de patiënt als voor jezelf.” Toch is ze niet rouwig om het zorgstokje door te geven. “We leiden ook veel jong verpleegkundigen op. Daarbij kijken we niet alleen naar onze eigen afdeling, maar heel LUMC breed. Belangrijk is namelijk ook dat ze op hun plek zitten en als ze dat niet (meer) zitten, dat we kijken waar ze beter tot hun recht komen. Zo houden we ons personeel enthousiast en gemotiveerd.”

Maar wat is nou echt de gouden tip van Ellen voor een langdurige carrière binnen het LUMC? “Blijf je  ontwikkelen, ook als je hier al lang werkt. Je krijgt hier zoveel kansen. Maar het pakken van die kansen ligt wel bij jou!”

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!