Evelien Luijt, recruiter

Met gemiddeld 10.000 sollicitanten per jaar en 175 vacatures tegelijkertijd in behandeling was het aannemen van een recruiter geen overbodige luxe voor het LUMC. En deze uitdaging ging Evelien Luijt maar al te graag aan. “Recruitment stond hier in de kinderschoenen. Samen met mijn collega’s van team Werkenbij heb ik dit vanaf de grond af aan opgebouwd.”

Ze ging direct aan de slag met de vacatures voor de schaarse groep van verpleegkundigen. “We laten enthousiaste verpleegkundigen nu meelopen op verschillende afdelingen, zodat zowel de kandidaat als de afdeling elkaar beter leert kennen en om te zien of er een match is.” Zo kan het zijn dat een verpleegkundige voor de ene afdeling wordt afgewezen, terwijl een andere afdeling juist perfect aansluit. “In het verleden was er niemand die dit centraal monitorde en zo liep je een hoop goede kandidaten mis. Ik zet nu ‘second best’ kandidaten door naar andere afdelingen. Zo sla je sla twee vliegen in één klap: door jouw hulp heeft de kandidaat nu een passende baan en de afdeling heeft de vacature ingevuld.”

Teamspirit
Om een goed beeld te krijgen van de afdelingen heeft de ambitieuze recruiter zelf ook op verschillende afdelingen meegelopen. “Ik heb veel mensen binnen deze organisatie gesproken en wat me opviel is dat iedereen hier bevlogen en op volle kracht zijn werk doet. Je ziet dit vanaf het Facilitair Bedrijf tot aan de OK. En iedereen doet op zijn of haar manier geweldige dingen binnen de organisatie. Je ziet veel teamspirit op de afdelingen en dat geeft mij ook energie om nieuwe collega’s voor ze te werven.” Bovendien kan je ook om het grote maatschappelijke doel dat het LUMC heeft volgens Evelien niet heen. “Als je hier binnenloopt zie je meteen waar je het voor doet.”

Begeleiden van het sollicitatieproces
Het is dan ook niet altijd zo dat er te weinig kandidaten solliciteren, ook een overvloed aan sollicitanten komt regelmatig voor. Bijvoorbeeld bij ondersteunende en administratieve functies adviseert Evelien om het profiel helder te krijgen, dit goed te verwerken in de vacaturetekst en de vacature niet te lang open te zetten. Ook het goed bijhouden van de binnengekomen sollicitaties zorgt ervoor dat je de toppers niet uit het oog verliest en de ongeschikte kandidaten tijdig en netjes afwijst. En dat laatste is volgens de recruiter heel belangrijk. “Kandidaten worden misschien wel afgewezen, maar het doel is dat ze alsnog een goed gevoel hebben bij het LUMC. Wie weet komt er binnenkort namelijk wel een andere functie vrij die beter bij ze past.”

LinkedIn en social media
In tegenstelling tot de ondersteunende vacatures kunnen vacatures binnen het onderzoek of het OK-complex moeilijk zijn om in te vullen. “Er zijn in dat geval meerdere opties mogelijk. Zo kan ik proactief op de arbeidsmarkt onze vacature kenbaar maken, zodat de juiste mensen op de hoogte zijn van deze openstaande functie bij het LUMC. Ook kunnen we social-media- of LinkedIn-campagnes inzetten.” Gelukkig staat Evelien er niet alleen voor. “Binnen het Werkenbij-team hebben we alle expertises in huis die nodig zijn voor een goede werving. Zo kunnen de webredacteuren pakkende teksten schrijven en kijkt onze adviseur employer branding naar de inzet van allerlei andere media en het breder onder de aandacht brengen van het LUMC.”

Tips & tricks
Wil jij ook solliciteren bij het LUMC? Evelien heeft een aantal waardevolle tips om een goede eerste indruk te maken. “Je cv en motivatiebrief zijn jouw visitekaartje. Zorg er dan ook voor dat hier geen spelfouten inzitten en je de brief netjes hebt opgemaakt. Ben je er niet 100% zeker van? Laat hem dan altijd even door iemand nalezen. Verder is het belangrijk dat duidelijk naar voren komt waarom je bij het LUMC wilt werken en wat jouw motivatie voor deze functie is. Zorg ervoor dat jouw brief ertussen uitspringt!”

Succes! 

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk onze vacatures en solliciteer naar jouw baan!